Puberteit

Het lichaam van uw kind verandert in de puberteit; van kind naar volwassene. Sommige kinderen vinden deze verandering vreemd. Ze willen het verbergen. Andere kinderen zijn juist trots op deze veranderingen van het lichaam. Uw kind krijgt in de puberteit ook interesse in seks. Maar hij of zij praat daar niet snel met u over.

Gevoelens

In de puberteit veranderen ook de gevoelens van kinderen. Uw kind zoekt in die periode uit wie hij of zij is, wie hij of zij wil zijn. Uw kind let daarbij vooral op andere kinderen van zijn/haar leeftijd. Vrienden zijn bijvoorbeeld belangrijker dan ouders. In de puberteit kan uw kind ook onzeker worden. Of juist eigenwijs en zelfzuchtig. Het ene moment is uw kind blij. Het volgende moment erg ongelukkig. Hij/zij vertelt u misschien niet veel over zijn/haar leven. Of uw kind is erg brutaal tegen u. Voor veel ouders is dit vaak de moeilijkste periode van de opvoeding.

Zelfvertrouwen

Voor uw kind is het extra belangrijk om vertrouwen te krijgen in zichzelf. Omdat uw kind moeilijk leert, krijgt het ook lastig grip op alle veranderingen. Geef uw kind daarom bijvoorbeeld een vast dagritme. En zeg tegen uw kind wanneer iets goed gaat. Benoem de dingen die hij of zij goed kan. Laat ook zien dat u interesse heeft in de dingen die uw kind belangrijk vindt. Ook als dit bijvoorbeeld vooral computergames zijn.

Regels

Uw puberkind heeft regels nodig. Maar ook de vrijheid om zelfstandig te worden en alleen dingen te doen. Soms helpt het als uw kind nog een volwassene heeft die hij of zij vertrouwt. Misschien een oudere broer of zus. Of een oom of tante. Of een buurvrouw met wie uw kind een goede relatie heeft. Uw kind kan bij deze persoon terecht met vragen die hij of zij niet aan u durft te stellen.

Risico's

Kinderen kijken in de puberteit anders naar de wereld om hen heen. Ze leren van eerdere ervaringen. En ze leren van ervaringen van andere mensen. Zo leren ze wat goed is, en wat fout. Bij moeilijk lerende kinderen gaat dit anders. Ze kijken met minder afstand naar de wereld. Eerdere ervaringen blijven niet hangen. Een kind dat moeilijk leert, loopt in deze periode meer risico. Hij/zij wil net zo zijn als anderen, erbij horen. Maar hij/zij kan minder goed gevaren beoordelen. En minder goed eigen grenzen aangeven.

Meer informatie

De puberteit is voor alle ouders moeilijk. Zoek vooral hulp of advies als u hier behoefte aan heeft. Of als u zich veel zorgen maakt om uw kind.