Pad tot huidige pagina

Jongeren

Jeugdgezondheidszorg draagt ook zorg voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar (en hun ouders). Dit gebeurt veelal op de school van uw kind.

Tijdens deze fase is de jeugdgezondheidszorg betrokken bij preventie van eventuele problemen met de gezondheid of de ontwikkeling van uw kind. Soms zijn die voor u als ouder nog niet of nauwelijks merkbaar. Dan is het fijn als er iemand met u meekijkt, zodat u daar op tijd extra aandacht aan kunt geven. U kunt allerlei zaken met jeugdgezondheidszorg bespreken. Hoe vindt uw kind het op school, hoe is het contact met vrienden en vriendinnen? Ook met vragen over gezond eten en opvoeden bent u bij jeugdgezondheidszorg aan het goede adres. Op het voortgezet onderwijs adviseert de jeugdarts ook bij frequent of langdurig ziekteverzuim

Preventief gezondheidsonderzoek

Jeugdgezondheidszorg biedt uw kind op 2 momenten tijdens zijn of haar middelbare- schooltijd een preventief onderzoek aan. Als het nodig is, kan uw zoon of dochter dan snel advies, hulp of ondersteuning krijgen.

U krijgt hiervoor een uitnodiging thuisgestuurd. Klasgenoten krijgen veelal rond dezelfde tijd een oproep. Hier vindt u meer informatie over het preventief gezondheidsonderzoek

Daarnaast gebruiken wij gegevens uit het onderzoek om advies te geven aan scholen en de gemeente. Deze gegevens zijn niet op naam.

Speciaal Voorgezet Onderwijs

Als uw kind naar het speciaal voortgezet onderwijs gaat, krijgt u veelal een uitnodiging van de jeugdarts voor een kennismakingsgesprek en een eerste onderzoek. Meestal vindt dit onderzoek plaats op school, maar het kan ook zijn dat u wordt uitgenodigd bij het Ouder- en Kindteam (als u in Amsterdam woont) of op de JGZ-vestiging (als u in een gemeente van Amstelland woont) bij u in de buurt. Maar bij vragen of zorgen kunt u ook zelf contact  met jeugdgezondheidszorg opnemen.

Filmpje jeugdarts op het MBO

Bekijk hier hoe een onderzoek op het Middelbaar Beroeps Onderwijs in zijn werk gaat.

Geen behoefte aan zorg?

Alle jongeren worden in principe opgeroepen door jeugdgezondheidszorg. Mocht u of uw kind, om wat voor reden dan ook, niet willen dat het onderzoek plaatsvindt, dan kunt u contact  opnemen met jeugdgezondheidszorg of gebruik maken van dit antwoordblad (PDF, 168 kB)

Zelf vragen stellen / Wilt u advies?

Het is altijd mogelijk voor een jongere of voor de ouders om zelf contact  te zoeken met de jeugdarts of -verpleegkundige van jeugdgezondheidszorg.

Als het nodig is, kunnen jullie dan snel de juiste hulp en ondersteuning krijgen.

Meer informatie

Heeft u vragen over bovenstaande of andere onderwerpen? Stel ze gerust. Zo kunt u ons bereiken

Vragen stellen via de chat

Iedere levensfase is anders en levert andere vragen op. Stel uw vraag vrijblijvend en anoniem via de chat aan een jeugdverpleegkundige. Er is een chat is er voor ouders en verzorgers en een voor jongeren.