Pad tot huidige pagina

Corona en afspraken Jeugdgezondheidszorg

15 februari 2021

De jeugdgezondheidszorg werkt door. Wel nemen wij extra maatregelen om ouders, kinderen en onze medewerkers te beschermen tegen het coronavirus.

Kindervaccinaties gaan door

Ook tijdens de coronacrisis gaan de kindervaccinaties door! Kinderen zijn kwetsbaar voor infectieziekten. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.

Niet alle afspraken gaan door. Sommige afspraken gaan in een andere vorm door.

Afspraken die niet doorgaan

 • Afspraken op school voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar gaan niet door.
 • Groepsbijeenkomsten gaan niet door.

Afspraken die wel doorgaan

Meningokokken / hersenvliesontsteking voor jongeren geboren in 2007

Er worden nog steeds mensen in Nederland ernstig ziek door de meningokokbacterie. Met een vaccinatie bescherm je jezelf en anderen. Het is daarom belangrijk om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen, óók nu tijdens de coronacrisis. Lees hier meer informatie.

HPV voor meisjes geboren in 2008

HPV veroorzaakt kanker. HPV is overdraagbaar en kan jezelf en anderen ernstig ziek maken.  Met een vaccinatie bescherm je jezelf en anderen. Het is daarom belangrijk om de vaccinatie tegen HPV te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.
Lees hier meer informatie.

BMR/DTP voor kinderen geboren in 2012

De BMR/DTP-prik beschemt onder andere tegen de bof en de mazelen, difterie, tetanus en polio Met een vaccinatie bescherm je jezelf en anderen. Het is daarom belangrijk om de vaccinatie BMR/DTP te halen, óók nu tijdens de coronacrisis. Lees hier meer informatie.

4 tot 18 jaar op OKT/JGZ-locaties

Afspraken op Ouder- en Kindteam/Jeugdgezondheidszorg locaties voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar kunnen in overleg doorgaan. Bij voorkeur doen wij dit telefonisch. Een medewerker van jeugdgezondheidszorg (jeugdarts, jeugdverpleegkundige, doktersassistent) belt u vooraf. Op JouwGGD staat meer informatie voor jongeren over Corona en kunnen ze chatten.

Jonge baby's en kinderen 0 tot 4 jaar

Afspraken voor jonge baby’s en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar gaan zo veel mogelijk door. Dit zijn vooral:

 • Het huisbezoek voor de hielprik en de gehoortest als uw baby 4-7 dagen oud is.
  Onze medewerker vraagt u vooraf – aan de telefoon of aan de deur - of er mensen met verkoudheid, hoesten of koorts in het huis zijn. Wij houden ons aan de landelijke adviezen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  Vanaf 24 maart is de gehoorscreening vanwege de uitbraak van het coronavirus tijdelijk niet uitgevoerd. Vanaf 4 mei gaat de gehoorscreening weer van start. Voor kinderen die de gehoorscreening hebben gemist, is er een inhaalprocedure. De ouders ontvangen hierover bericht. Meer informatie en de antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u op https://www.pns.nl/gehoortest-baby
 • Het huisbezoek als uw baby ongeveer twee weken oud is.
  De jeugdverpleegkundige belt u vooraf. Als het nodig is doet de jeugdverpleegkundige het consult telefonisch en komt niet bij u thuis.
 • De eerste afspraak bij de jeugdarts als uw baby ongeveer vier weken is.
  De jeugdarts belt u vooraf. Wij vragen u om met maximaal 1 ouder/verzorger te komen.
 • Afspraken waar jonge kinderen prikken en onderzoek krijgen. Zoals wanneer uw kind 2, 3, 5, 11, 14 maanden oud is.
  De jeugdarts of jeugdverpleegkundige belt u vooraf. Wij vragen u om met maximaal 1 ouder/verzorger te komen.
 • Inloopspreekuren. Zoals voor de 22 weken prik voor zwangeren, en voor prikken bij baby’s en kinderen. Wij vragen u om met maximaal 1 ouder/verzorger te komen.
 • Telefonische contacten. Voor vragen van ouders/verzorgers, jongeren, scholen en kinderopvang, en anderen.
 • Ouderchat via https://chat-client-ggd-ouderchatgroeigids.serviant.nl/ Voor vragen van ouders.

Veilig bezoek aan jeugdgezondheidszorg

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om uw kind veilig te vaccineren. Waar mogelijk wordt 1,5 meter afstand bewaard en zieke medewerkers blijven thuis.

Misschien vraagt u zich af of uw kind na vaccinatie extra vatbaar is voor het coronavirus. Dat is niet het geval. De weerstand van uw kind is na vaccinatie niet verminderd.

Kortdurend uitstel bij klachten in gezin

Ouders en kinderen* met klachten van neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten, koorts of benauwdheid mogen niet naar het consultatiebureau komen.
Als één persoon van een gezin koorts (>38 graden) en/of benauwdheid heeft, blijft het hele gezin thuis.
*Kinderen tot en met 6 jaar die neusverkouden zijn zónder andere klachten, en zónder een gezinslid met koorts of benauwdheid, kunnen wel naar het consultatiebureau komen. 
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen op rijksvaccinatieprogramma.nl.

Hygiëne maatregelen in de spreekkamers en wachtkamers

 • Wij nemen extra hygiëne maatregelen in onze spreekkamers en wachtkamers.
 • Wij vragen aan ouders/verzorgers om in de wachtkamer de handen met water en zeep te wassen voor zij de spreekkamer ingaan.

Wij zorgen ervoor dat in de wachtkamers genoeg ruimte is voor ouders/verzorgers om voldoende afstand van anderen te houden.

Praat met een expert

Stel een vraag over een prik aan een expert

Tips over opvoeden en corona