Pad tot huidige pagina

Haal de prik tegen meningokokken

Afbeelding

Leestekst

Jongeren geboren in 2006 krijgen een uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokken. De meningokokkenziekte kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. De meeste jongeren halen een prik. Zo beschermen zij zichzelf en anderen tegen besmettelijke en gevaarlijke ziekten. De prik is veilig. Ook nu er corona heerst.

Je bent na de prik niet gevoeliger voor het coronavirus en je weerstand blijft gelijk.

Haal de prik tegen hersenvliesontsteking vóór 1 juli

Het RIVM heeft besloten dat jongeren geboren in 2006 een prik tegen meningokokken kunnen halen op afspraak. Ook nu er corona heerst. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren de prik voor de zomer halen.

Bel voor een afspraak

We geven de prik op afspraak bij jeugdgezondheidszorg op de Ouder- en Kindteam locaties in Amsterdam of de JGZ locaties in Amstelland. Ouders en jongeren uit 2006 kunnen bellen voor een afspraak:

  • T 020 555 5961 voor Amsterdam
  • T 020 555 5964 voor Amstelland

De prik tegen meningokokken al gehaald?

Als je zelf al een prik tegen meningokokken gehaald hebt, laat het dan weten aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) via een online formulier.  Dan kan deze prik (vaccinatie) geregistreerd worden en krijg je hiervoor geen herinneringen meer.

Prik halen is veilig, ook tijdens corona

De GGD werkt veilig en gezond. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige belt de jongere of ouders op vóórdat ze de prik komen halen. Om te vragen of iemand in het gezin klachten heeft. Je haalt geen prik als je verkouden bent, hoest of als iemand in het gezin koorts heeft. Je mag de prik halen als de klachten minstens 24 uur over zijn. De medewerkers van de GGD prikken zelf ook niet bij klachten. Daarom zijn mondkapjes niet nodig. Je bent na de prik niet gevoeliger voor het coronavirus en je weerstand blijft gelijk.

Waarom is meningokokken gevaarlijk

De meningokokkenbacterie kan een gevaarlijke ziekte veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Daar kun je ernstig ziek van worden. De meningokokkenbacterie is zeer besmettelijk. In Nederland zien we een toename van meningokokkenziekte type W onder jongeren. Sinds 2019 krijgen jongeren daarom een prik tegen de meningokokkenbacterie type A, C, W en Y. Met een prik bescherm je jezelf én anderen. Zodat jongeren veilig in contact kunnen komen met elkaar zodra dat weer kan.

Meer informatie over meningokokken

Vragen en antwoorden over meningokokkenprik.
Hier lees je ook wanneer je niet mag komen.
Je kunt ook een vraag stellen aan onze experts via het prik-contactformulier.

Vanwege het coronavirus gaan de prikdagen voor BMR, DTP en HPV in de sporthallen in maart en april niet door. Deze zijn uitgesteld naar het najaar 2020.