Pad tot huidige pagina

Meningokokkenvaccinatie bij 14-jarigen

27 september 2018

Meningokokken ACWY-vaccinatie bij 14 jaar

In oktober en november organiseert de GGD in Amsterdam en Amstelland vaccinatiedagen voor de inentingen tegen meningokokkenziekte.

Wie wordt uitgenodigd?

Vanaf 11 oktober 2018 krijgen tieners die in 2018 tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. Je hebt hiervoor in de week van 22 september een brief met uitnodiging ontvangen.

In deze brief staat op welke datum jij bent uitgenodigd, op welk tijdstip en op welke locatie.

In tegenstelling tot wat er in de RIVM uitnodiging staat, hoef je hier dus niet voor te bellen.

Kun je echt niet op deze dag?

Woon je in Amsterdam: bel naar het nummer 020 - 555 5961 voor een afspraak.

Woon je in Amstelland: bel naar het nummer 020 - 555 5964 voor een afspraak.

Wil je meer weten?

Op de website Deelditnietmetjevrienden.nl vind je meer informatie.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Begin deze eeuw werden veel kinderen ziek door de meningokok C en is vaccinatie tegen deze ziekte opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2015 is er een toename van ernstige ziektegevallen en overlijdens door meningokok type W. Daarom wordt sinds 2018 gevaccineerd met een vaccin dat ook tegen dit type beschermt.

Verschijnselen van meningokokkenziekte

In de meeste gevallen word je niet ziek van de meningokok. Af en toe dringt de bacterie verder het lichaam binnen en veroorzaakt dan hersenvliesontsteking (nekkramp) of bloedvergiftiging. Dit kan heel snel en dramatisch verlopen met hoge koorts, nekkramp of luierpijn bij hersenvliesontsteking of ernstige bloedingen bij bloedvergiftiging. Je kunt aan meningokokkenziekte ernstige gevolgen overhouden zoals epilepsie, doofheid, concentratiestoornissen en oogafwijkingen. Amputatie van een arm of been kan nodig zijn na een ernstige bloedvergiftiging. 5 tot 10% van de mensen met een hersenvliesontsteking en 20-50% van de mensen met een ernstige bloedvergiftiging overlijdt.

Hoe loop je meningokokkenziekte op?

Ook zonder zelf ziek te zijn, kun je een ander besmetten als de bacterie in je neus zit. Met hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Als je ziek wordt, gebeurt dat vaak 1 tot 3 dagen na de besmetting. Soms duurt het langer en word je pas na 10 dagen ziek.

Wie krijgt meningokokkenziekte?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tot 2 jaar, tieners tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 50 jaar.