Pad tot huidige pagina

Antwoorden op meest gestelde vragen over Meningokokken ACWY

24 april 2019

Vragen over de uitnodiging en prikdag

Wanneer krijg ik een uitnodiging?

Als je geboren bent in 2003 of 2005 ontvang je eind mei een uitnodiging van het RIVM. Als je geboren bent in 2001, 2002 of 2004, en je hebt de eerdere afspraak gemist, dan ontvang je een herinnering.

Wat als ik niet op de aangegeven tijd kan?

Je mag op de dag dat je bent opgeroepen op een andere tijd komen. In Amstelveen prikken we tussen 13.30 en 18.30 uur. In Amsterdam prikken we tussen 13.00 en 20.00 uur. Je hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Het kan zijn dat je dan wel langer moet wachten.

Mag ik op een andere dag komen?

Ja, wel adviseren we je dringend de prik voor de zomervakantie te halen. Als je dinsdag 18 juni bent uitgenodigd in Amstelveen, mag je op donderdag 20 juni ook naar de RAI Amsterdam komen. We prikken daar tussen 13.00 en 20.00 uur. Je hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Het kan zijn dat je dan wel langer moet wachten. Als je in Amsterdam woont en je kunt echt niet op 20 juni, dan krijg je dit najaar een herinnering.

Ik heb de eerdere uitnodiging gemist. Wat nu?

Je ontvangt een herinnering voor 18 of 20 juni en mag alsnog naar de Emergohal of RAI komen.

Zijn de prikken gratis?

Ja, ze zijn gratis.

Vragen over de prik tegen meningokokken

Waarom krijgen alleen jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging?

Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor jongeren tussen 14-18 jaar de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Vanaf 14 jaar neemt het aantal jongeren dat de bacterie bij zich draagt toe. Deze jongeren bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden, zónder er zelf ziek van te worden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. Daardoor zal het aantal ziektegevallen in álle leeftijdsgroepen afnemen, men spreekt dan van groepsbescherming.

Ik behoor niet tot de specifieke doelgroep, maar ik wil mezelf of mijn kind toch laten vaccineren. Kan dat?

Als je buiten de risicogroep valt, maar toch een prik wil, dan is dit mogelijk. De vaccinatie is dan niet gratis, afhankelijk van je zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. Maak voor vaccinatie een afspraak bij je huisarts of bij de afdeling reizigersvaccinatie.
De kosten voor deze vaccinatie zijn € 83,50 inclusief consultkosten.. Voor kinderen tot en met 15 jaar €73,50 inclusief consultkosten.

Beschermt de prik ook tegen meningokokken B?

Nee, het ACWY vaccin beschermt alleen tegen de meningokokken type A, C, W en Y. Niet tegen meningokokken B. Er bestaat wel een vaccin tegen meningokokken type B, maar dat is niet beschikbaar bij de GGD Amsterdam. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je huisarts of via RIVM.nl

Ik heb een vraag aan een arts of verpleegkundige?

Voor medische vragen kun je 6 dagen per week chatten met een arts of verpleegkundige via JouwGGD.nl

Of mail naar meningokokken@ggd.amsterdam.nl

Contact

Mail naar: meningokokken@ggd.amsterdam.nl