Pad tot huidige pagina

Het 100ste groene schoolplein: van kaal beton naar uitdagend groen!

15 december 2022

Op donderdag 1 december opende het 100ste groene schoolplein bij basisschool De Vlaamse Reus in Slotermeer. Dankzij de subsidie van de Amsterdamse Impuls Schoolpleinen (AIS) konden veel scholen in Amsterdam en Weesp de afgelopen jaren hun schoolplein opnieuw inrichten.

Expertteam begeleidt


De scholen worden begeleid door een expertteam dat bestaat uit deskundigen op het gebied van duurzaamheid en natuur- en milieueducatie. Zo realiseren we samen plannen voor meer groene, veilige en uitdagende speelplekken.

De Gezonde School-adviseur aan het woord


De Gezonde School-adviseur is één van de deskundigen uit dit team en zorgt er onder andere voor dat er voldoende ruimte is om te kunnen buitenspelen. Adviseren over sociale veiligheid en over rookvrije schoolpleinen valt ook onder de taken. We spraken Gezonde School-adviseur Marije van de Veer over haar rol bij het realiseren van groene schoolpleinen.

“Wat ik leuk vind, is het meedenken en advies geven bij de aanvraag van groene schoolpleinen en het ontwerp daarvan,” vertelt Marije. “Vooral om dan uiteindelijk de transformatie te zien van een versteend en weinig uitdagend schoolplein naar een schoolplein met bomen en planten, dat meer geschikt is voor bewegen en natuureducatie. Waardevol voor de school, maar ook voor de buurt.”

Hoe bevalt het nieuwe schoolplein?


Volgens de leerlingen van basisschool de Vlaamse Reus is het nieuwe schoolplein veel avontuurlijker geworden. Er is veel te ontdekken en te onderzoeken. Leerlingen kunnen hun fantasie de vrije loop laten. Ook ouders reageren positief. Schoolleider Marga Kocken is blij dat de natuur dichterbij is gehaald. “Er zijn allerlei beestjes te ontdekken tussen de houtsnippers en binnenkort gaat ook de appelboom groeien. Daarnaast kijken we erg uit naar het gebruik van de moestuin die op het plein aanwezig is.”

Lees ook over de ervaring van andere scholen