Pad tot huidige pagina

19 tot en met 26 jaar? Haal de gratis HPV-prik

18 januari 2023

In 2023 kan iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 een afspraak maken voor de gratis HPV-prikken. Deze prikken beschermen je tegen 6 soorten kanker die veroorzaakt kunnen worden door HPV. Plan je afspraak op hpvafspraak.nl.

Wat is HPV?

Het kan best zijn dat je niet zo veel weet van HPV. Of de soorten kanker die het kan veroorzaken. HPV staat voor humaan papillomavirus. Het is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Bijvoorbeeld in de penis, anus, vagina, schaamlippen, in de mond en keelholte en baarmoederhals.

Hoe krijg ik HPV?

HPV kun je krijgen (of overdragen) door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. Bijna iedereen raakt in zijn leven besmet met HPV. En wie het virus heeft, kan het ook doorgeven.

Twee prikken nodig

Met de vaccinatie bescherm je jezelf tegen HPV-besmetting en degene met wie je seks hebt. Je hebt 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Tussen de 2 prikken zit minimaal vijf maanden. Je ontvangt 5 maanden na je eerste afspraak een herinnering voor het maken van je tweede afspraak.

Afspraak maken

Je kunt de prik halen vanaf februari 2023 bij vijf GGD-locaties in en rond Amsterdam. Ook als je buiten Amsterdam woont, kun je bij ons terecht. Kies een locatie en tijdstip dat jou het beste uitkomt! Onderweg van of naar je studie, sportschool, of tussendoor tijdens je werk.

Wil jij jouw 2 prikken gratis halen in 2023? Dan kun je op twee manieren een afspraak maken:

  • Online via hpvafspraak.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
  • Telefonisch via 0800-1608.

Neem een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee naar je afspraak.

Geprikt en dan?

In Nederland zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd tegen HPV. Er is altijd onderzoek naar bijwerkingen. Als je geprikt bent, kun je even moe zijn of een pijnlijke arm krijgen. En er is een kleine kans op koorts of misselijkheid. Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend.

Meer informatie over HPV

Heb je vragen over de prik of wil je meer informatie over HPV? Stel dan je vraag op de chat met een jeugdarts via Jouwggd.nl of kijk op www.hpvkeuzehulp.nl.