Pad tot huidige pagina

GGD Amsterdam zet 2.000ste prik tegen monkeypox

15 augustus 2022

In Amsterdam is het preventief vaccineren tegen monkeypox inmiddels goed op stoom. Afgelopen week zette GGD Amsterdam de 2.000ste prik. Iedereen die in onze regio in aanmerking komt voor een vaccinatie, ontvangt voor eind augustus een uitnodiging.

Er wordt alleen op afspraak geprikt. Elke uitnodiging bevat een unieke code. Met deze code kunnen mensen bij de landelijke afsprakenlijn een afspraak inplannen.

Alle doelgroepen aan de beurt

Inmiddels heeft al een flink aantal mensen hun eerste prik tegen monkeypox ontvangen. Voor eind augustus heeft iedereen die in onze regio in aanmerking komt, een uitnodiging ontvangen. Wie dat zijn, is bepaald door het RIVM. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die:

  • PrEP gebruiken via het Centrum voor Seksuele Gezondheid of vóór 25 juli 2022 al op de wachtlijst stonden voor PrEP.
  • PrEP gebruiken via de huisarts.
  • leven met hiv en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox. Dit wordt bepaald door de hiv-behandelaar.
  • bekend zijn bij het Centrum Seksuele Gezondheid en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox, inclusief sekswerkers.

Afhankelijk van de doelgroep worden de uitnodigingen verstuurd door de GGD, de huisarts of de hiv-behandelaar.

Monkeypox-podcast

In deze Monkeypox-podcast geeft Henry de Vries antwoord op vragen van de doelgroep over monkeypox.

Meer informatie

  • Informatie over vaccineren
  • Of bel het landelijk informatienummer over monkeypox: 088 - 7674020. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.