Pad tot huidige pagina

Alle kinderboerderijen in Amsterdam nu rookvrij!

7 september 2022

Alle 17 kinderboerderijen in Amsterdam zijn vanaf vandaag officieel rookvrij. Kinderboerderij Dierendok in Noord sloot als laatste het symbolische hek. Daarom was daar vandaag een feestelijke heropening.

Rookvrije generatie

Roken in het vliegtuig, voor de klas of in het ziekenhuis: het is in Nederland inmiddels verleden tijd en ook bijna niet meer voor te stellen. Maar rookvrije zones op plekken waar ook veel kinderen komen zijn nog niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld op kinderboerderijen. “Rookvrij” moet de norm worden, zodat alle kinderen rookvrij kunnen spelen in de stad. Hier leveren de kinderboerderijen in de stad een belangrijke bijdrage aan. Samen zijn we op weg naar een rookvrije generatie in Amsterdam.

Extra uitdaging

De stap naar een rookvrij Dierendok was een lastige in vergelijking met andere kinderboerderijen in Amsterdam. Dat komt, omdat zorgcliënten zich op Dierendok onder begeleiding inzetten voor de boerderij. Voor deze zorgcliënten zijn gewoontes en structuur vaak extra belangrijk. Zoals roken bij stressvolle momenten. En gewoontes doorbreken is altijd moeilijk. Een rookvrij Dierendok vraagt veel van hen en daarom is dit een hele prestatie.

Samenwerken voor een rookvrije generatie

Roken is de grootste oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland beginnen iedere week ruim honderd nieuwe kinderen met roken. Als zij blijven roken, is de kans meer dan 50% dat zij aan de gevolgen daarvan overlijden.

Een rookvrij Amsterdam bereiken we niet alleen. Samenwerking met maatschappelijke partners is van groot belang. In het geval van de kinderboerderijen hebben we samengewerkt met Kinderboerderijen Actief. Zij zijn verbonden aan het Nationaal Preventieakkoord en zetten zich in voor rookvrij spelen.

Zo gaan we naar een rookvrij Amsterdam

Meer informatie