Pad tot huidige pagina

Gezondheidsraad: Vaccinatie tegen RS-virus in Rijksvaccinatieprogramma

26 februari 2024

De Gezondheidsraad adviseert om op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan te bieden tegen het RS-virus. Op dit moment is de RS-virus vaccinatie nog niet verkrijgbaar bij de GGD.

RS-virus en jonge kinderen

Het verkoudheidsvirus RSV (respiratoir syncytieel virus) is de meest voorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij kinderen. Bijna alle kinderen hebben vóór hun tweede verjaardag een infectie met het virus gehad. In het eerste levensjaar belandt 1 tot 2 procent van de kinderen in het ziekenhuis vanwege een RVS-infectie. Een deel van hen heeft zelfs behandeling op de intensive care nodig. De meeste van deze kinderen waren gezond voordat ze de infectie opliepen.

Advies Gezondheidsraad

Een vaccinatie met antistoffen biedt bescherming tegen RSV. Het advies Immunisatie tegen RSV in het eerste levensjaar is onlangs aangeboden aan de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid. Het kabinet besluit het advies wel of niet aan te nemen. Hierdoor is het vaccin nog niet verkrijgbaar bij de GGD. Niet bij Jeugdgezondheidszorg en ook niet bij Reisvaccinaties.

Meer informatie