Pad tot huidige pagina

Opvoeden en lachgasgebruik: hoe ga je het gesprek aan?

20 juni 2022

Veel ouders of verzorgers vinden het moeilijk om met hun kinderen te praten over gevoelige onderwerpen. Het gebruik van lachgas is zo’n onderwerp. Hoe gaat u het gesprek aan? Om u te helpen, maakten we samen met Jellinek een voorlichtingsfilm.

Lachgas: wat is het?

Lachgas is van oorsprong een middel dat gebruikt werd in ziekenhuizen om iemand in narcose te brengen. Tegenwoordig wordt lachgas vooral in de voedingsindustrie gebruikt. Bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten.

Gebruik als drug

Sinds enkele jaren is lachgas een populaire drug geworden in de uitgaanswereld. Door het gas te inhaleren, kun je in een korte roes raken. Je wordt licht in je hoofd en ervaart de wereld om je heen even anders. Het gebruik van lachgas brengt risico's met zich mee. Welke risico's dat precies zijn kunt u vinden op de website van Jellinek.

Het gesprek starten

Twijfelt u of uw kind wel eens lachgas gebruikt? Dan is het belangrijk dat u het gesprek hierover aangaat. Dat kan best lastig zijn. GGD Amsterdam heeft daarom samen met Jellinek een voorlichtingsfilm gemaakt met informatie en tips om te praten over lachgasgebruik. Kies bijvoorbeeld een rustig moment en zorg van te voren dat u informatie hebt opgezocht. Toon interesse en nieuwsgierigheid. Weet uw kind wat de risico’s van lachgasgebruik zijn? Misschien kunt u dit samen opzoeken om vervolgens afspraken te maken.

Bekijk de film

U kunt de voorlichtingsfilm op ons YouTube-kanaal bekijken. De film duurt ongeveer 7 minuten.

Meer informatie

  • Heeft u vragen over lachgasgebruik? U kunt altijd bellen met Jellinek op 088 505 1220. Of kijk op de website van Jellinek voor meer informatie.
  • Bent u een professional? Bekijk dan het preventieve aanbod van Jellinek.