Pad tot huidige pagina

“Luister naar jongeren en wat voor hen werkt”

12 oktober 2022

“Er is een langzame crisis aan de gang: een crisis in mentale gezondheid bij jongeren.” Aan het woord is José Manshanden, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Amsterdam en initiatiefnemer van Thrive Amsterdam Mentale Gezondheid. Op 10 oktober 2022 bespraken deskundigen in Pakhuis de Zwijger wat de impact van corona op jongeren is geweest. En vooral: hoe we de mentale gezondheid van jongeren kunnen versterken.

“Vóór corona hadden al veel jongeren mentale problemen,” zegt José. “Dat was te zien aan de groei en de wachtlijsten in de ggz. Maar: die werden erger door corona. Ik was blij dat Thrive toen al bestond.”

Geen gouden knop

Wat is de oplossing? Hoe kunnen we de geestelijke gezondheid van jongeren verbeteren? José Manshanden: “Er is helaas geen gouden knop. Meer formele ggz-zorg is niet de oplossing. We moeten bijvoorbeeld meer inzetten op het beter leren omgaan met stress of met de druk die uit kan gaan van de sociale media. Maar het belangrijkste is om goed te luisteren naar jonge mensen: wat geven zij aan dat nodig is?”

Zij maakt zich ook zorgen om de grote prestatiedruk. “Veel jongeren lijden daaronder. Niet altijd hoeven te voldoen aan het perfecte plaatje zou veel gezonder zijn. En je mag ook fouten maken.”

We moeten samenwerken om de coronapandemie te bestrijden en om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren, benadrukt José.

Samenwerking

Een goed voorbeeld van zulke samenwerking is te zien bij UpTalk (‘voor als je ff down bent’). Een belangrijk element van deze aanpak is peer-to-peer-support, vertelt Juul van Hoof, programmamanager bij Thrive Amsterdam Mentaal Gezond. Jongeren worden gecoacht door getrainde leeftijdsgenoten. Deze coaches normaliseren somberheid en eenzaamheid. “Het is oké om je af en toe niet goed te voelen. Dat is steeds de boodschap,” zegt Juul van Hoof.

UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond, in samenwerking met Mindmasters (WhatsApp), JouwGGD (chat) en @Ease (inloop op verschillende locaties).

Esther Polhuijs zet zich in voor kinderrechten bij Unicef. Mentale gezondheid moet toegankelijk zijn voor iedereen, vindt zij. Dit is zeker het geval voor de periode na de coronapandemie, stelde Juul van Hoof (UpTalk en Thrive): “Laten we waardevolle initiatieven blijven gebruiken.” José Manshanden voegde daaraan toe: “Blijf samenwerken met elkaar.”

Over Thrive Amsterdam Mentaal Gezond

Thrive Amsterdam Mentaal Gezond is een initiatief van GGD Amsterdam dat de mentale gezondheid en veerkracht van alle Amsterdammers wil bevorderen. Thrive werkt hiervoor nauw samen met Amsterdamse organisaties en Amsterdammers.

Meer informatie op thriveamsterdam.nl.