Pad tot huidige pagina

Ratten, zo hou je ze buiten de deur

10 juli 2024

Ratten horen bij de stad. Maar ze kunnen ook zorgen voor overlast in en rond huis. Met eenvoudige maatregelen kunt u rattenoverlast voorkomen.

Bewoners met rattenoverlast kunnen hulp krijgen van de GGD. Onze adviseur onderzoekt dan hoe en waarom ratten in uw woning komen. Wilfred Bandt is een van deze adviseurs.

Waar kijkt de adviseur naar?

Wilfred Bandt: In benedenwoningen kijken we of de luchtroosters niet kapot zijn. Is er een geveltuin, dan kijken we of er graafsporen van ratten in te vinden zijn. En we kijken in de kruipruimte of ratten niet door de openingen voor leidingen kunnen komen. Je kunt het probleem alleen blijvend oplossen als je de oorzaak wegneemt. Daarnaast komen ratten af op afval en etensresten op straat. Het lukt alleen om rattenoverlast op te lossen als iedereen meedoet.

Zo voorkomt u overlast van ratten

In en rondom huis

 • Houd ze buiten. Maak openingen, scheuren of kieren in muren, vloeren en plafonds van uw woning dicht met bijvoorbeeld fijn gaas of staalwol.
  Denk aan openingen voor leidingen en buizen in de vloer, zoals in de meterkast en in de keuken.
 • Repareer kapotte luchtroosters en afvoeren voor regenwater. Als er in uw kruipruimte openingen voor leidingen en buizen, gaten in muren en doorgangen naar uw buren zitten, maak die dan dicht als dat kan.
 • Bewaar voedsel en voer voor huisdieren zoveel mogelijk in afsluitbare bakken.
 • Zet geen vuilniszakken op het balkon of in de tuin.
 • Biedt huisvuil op de afgesproken manier aan. Zet vuilniszakken nooit naast de afvalcontainer.
 • Laat in en rond huis geen rommel liggen. Ratten kunnen eronder schuilen en er nesten mee maken.

In tuinen

 • Haal zwerfval uit uw (gevel)tuin.
 • Zorg dat ratten niet bij compost kunnen komen.
 • Haal fruit weg dat in de tuin op de grond is gevallen.
 • Als uw buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen deze maatregelen.

Voerverbod

Het is in heel Amsterdam verboden om dieren te voeren in de openbare ruimte. Het voeren leidde op veel plekken in de openbare ruimte tot vervuiling en overlast van ratten. Als u toch voert kunt u een boete krijgen vanaf €70,-

Toch overlast? Doe een melding

Hebt u toch last van ratten in of rond uw huis, doe dan een melding op Meldingen Amsterdam. Vermeld uw telefoonnummer. U krijgt dan tips voor uw situatie om de overlast op te lossen. Als dat nodig is, komt een adviseur van de GGD bij u langs. Dat is gratis.

Kunt u online geen melding maken? Bel dan 14 020 het telefoonnummer van de gemeente.

Meer informatie