Pad tot huidige pagina
3e coronaprik voor mensen met ernstige afweerstoornis

3e prik voor mensen met medische indicatie

7 oktober 2021

Vanaf 6 oktober krijgen mensen die in aanmerking komen voor de derde prik een uitnodiging van hun medisch specialist. In de brief staat een telefoonnummer en een code. Hiermee kunnen ze een afspraak maken bij de GGD. De derde prik is altijd een mRNA-vaccin.

De derde prik is alleen voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Het gaat om mensen van 12 jaar en ouder die onder behandeling zijn van een medisch specialist. Met de derde prik zijn ze beter beschermd tegen het coronavirus.

De uitnodigingen worden niet allemaal tegelijk verstuurd. Het kan dus zijn dat u even moet wachten voor u aan de beurt bent.

Prikken met en zonder afspraak

Behoort u tot de doelgroep? Met het telefoonnummer en de code in de uitnodiging kunt u een afspraak maken voor een GGD-vaccinatielocatie. U kunt ook zonder afspraak langskomen bij de vaccinatielocaties, of bij een van de prikteams en -units in de buurt. Neem wel uw uitnodigingsbrief mee.

Als u zonder afspraak langskomt, kan het zijn dat u even moet wachten. Is dit lastig voor u, maak dan een afspraak.

Verschil derde vaccinatie en booster

Sommige mensen zijn na twee prikken nog onvoldoende beschermd. De derde prik kan ervoor zorgen dat zij een betere bescherming krijgen. Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat.

Een booster is iets anders: dat is een extra prikkel voor het afweersysteem. Deze is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming afneemt na verloop van tijd. De Gezondheidsraad heeft een advies gegeven welke groepen hiervoor in aanmerking komen.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de derde prik op de website van het RIVM. Hier staat ook precies beschreven welke mensen een uitnodiging kunnen verwachten.