Pad tot huidige pagina
Minister Hugo de Jonge test de ademtest SpiroNose, een coronsneltest die binnen enkele seconden uitslag geeft.

Ademtest geeft razendsnel uitslag

29 januari 2021

In de coronateststraten van de GGD Amsterdam kunnen bezoekers straks éérst een ademtest krijgen waarmee zij vrijwel onmiddellijk duidelijkheid hebben als ze niet besmet zijn. De snelle ademtest SpiroNose, die momenteel wordt ingezet in de teststraat op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord, heeft in de praktijk zijn werking bewezen en zal dus verder worden uitgerold.

Update 18 februari: de ademtest wordt binnenkort hervat.

Vanaf 3 februari wordt de SpiroNose ook in de inloop/fietsteststraat in de RAI gebruikt. De teststraten in Zuidoost en Sloterdijk zijn later aan de beurt.  De komende maanden zal de snelle ademtest ook in de rest van Nederland worden ingezet. Overigens is het niet zo dat iedereen een ademtest kan doen. Dit hangt af van de beschikbaarheid. Bezoekers aan de teststraat horen ter plekke of ze een ademtest kunnen doen of niet.

Minister van VWS Hugo de Jonge en wethouder Zorg Simone Kukenheim lieten zich vanmiddag in de teststraat Amsterdam Noord informeren over de aanpak. Wethouder Simone Kukenheim (zorg):”Sneltesten zijn een belangrijke volgende stap in de bestrijding van het coronavirus. Door sneller en laagdrempeliger te testen kunnen we het virus beter onder controle houden in onze regio, waar het aantal besmettingen nog steeds hoog is. Daarnaast is het een belangrijk instrument om onze bewoners te beschermen en om uit de pandemie te komen, zodat de samenleving weer langzaam kan opstarten.”

Het gebruik van de snelle ademtest zorgt voor een versnelling van het testproces. Indien de SpiroNose een negatieve uitslag laat zien, kunnen de mensen meteen weer naar huis. Als de test geen negatieve uitslag kan bepalen, dan volgt er meteen een PCR- test of LAMP-test. Die testen worden op dezelfde locatie, tijdens dezelfde afspraak afgenomen.

Uitrol van de ademtest

In Amsterdam is de afgelopen maanden onderzocht hoe de bezoekersstromen het best door de teststraat kunnen gaan en welk deel van de mensen in de praktijk geen aanvullende test hoeft te ondergaan. Gebleken is dat tweederde van de bezoekers die zich laat testen na de snelle ademtest geen extra test meer nodig heeft. De snelle ademtest is namelijk zeer betrouwbaar bij een negatieve uitslag. In Amsterdam kunnen nu zo’n 600 ademtesten per dag worden gedaan. De komende weken wordt dit aantal verder opgeschaald naar ruim 2500 testen per dag.

Werking van de ademtest

De snelle ademtest is ontwikkeld door het Leidse bedrijf Breathomix en is in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Franciscus Gasthuis & Vlietland en de GGD Amsterdam in de praktijk getest. De SpiroNose, de elektronische neus waarvan bij de ademtest gebruik wordt gemaakt, meet het complete mengsel van stoffen in de uitademingslucht. Dit ’ademprofiel’ wordt direct doorgestuurd naar een online analyseplatform. Hier wordt het ademprofiel vergeleken met duizenden andere ademprofielen van personen met en zonder een Covid-19 diagnose.

Lees verder over de werking van de SpiroNose

Inzet LAMP-test

Parallel hieraan test GGD Amsterdam in de RAI ook de LAMP-test. De LAMP is een sneltest met een hoge gevoeligheid en betrouwbaarheid en kan in een bescheiden laboratorium op de locatie zelf worden gedaan. De LAMP-test, die ontwikkeld is door TNO, werkt net als de PCR-test op basis van het genetisch materiaal van het virus.

Snellere uitslag

Met de inzet van deze twee nieuwe testen wordt het testproces fors versneld. Mensen die zich laten testen hebben straks in de meeste gevallen bijna meteen uitsluitsel als zij niet besmet zijn. De rest van de mensen krijgt meteen een LAMP-test of een PCR-test. De LAMP-test geeft vervolgens binnen een paar uur uitslag. De uitslag van de LAMP- of PCR-test krijgen mensen tenminste binnen 24 uur, maar met deze sneltesten dus veel eerder via hun DigiD, een e-mail, of telefonisch bij een positieve uitslag.

Vanaf 29 maart kunnen er in Nederland circa 40.000 ademtesten en in totaal 75.000 sneltesten per dag worden afgenomen.