Pad tot huidige pagina

Monkeypox (apenpokken) in Nederland

29 juni 2022

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

In English

Zo herkent u monkeypox

Als u monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u  een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet u doen?

  • Bent u ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Krijgt u klachten? Bel dan meteen met de huisarts of de GGD. Ook als u twijfelt.
  • Had u de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met monkeypox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of de GGD.
  • Heeft u blaasjes op uw lichaam, neem dan contact op met je huisarts of de GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.

Heeft u monkeypox? Dan blijft u thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus namelijk doorgeven.

Wat doet de GGD?

Monkeypox kun je aantonen met een test. De GGD test mensen die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt

Vragen?

Heeft u vragen over monkeypox? Neem dan contact op met de speciale bellijn van GGD Amsterdam: 020 555 5337, dagelijks bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur.

Bent u huisarts en heeft u vragen over monkeypox? Ga dan naar de informatie voor huisartsen.

Foto: Science Photo Library / ANP