Pad tot huidige pagina
Vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk stopgezet

Vaccineren met AstraZeneca tijdelijk stopgezet

15 maart 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin van AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. De aanleiding hiervoor is een onderzoek naar de relatie tussen het vaccin en trombosegevallen in het buitenland.

Het College ter Bescherming van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om het vaccineren met AstraZeneca tijdelijk te pauzeren. Dit uit voorzorg en in afwachting van een uitspraak van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Het besluit betekent dat we ook bij de GGD Amsterdam het gebruik van dit vaccin per direct pauzeren.

Gevolgen voor uw afspraak

Alle vaccinatieafspraken voor het AstraZeneca-vaccin die tot en met 28 maart zijn gemaakt worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. Het vaccin van AstraZeneca werd gebruikt bij de volgende groepen:

  • zorgmedewerkers via de GGD
  • 60-64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas via hun huisarts
  • intramurale ggz-cliënten en ggz-medewerkers via de instelling

Behoort u niet tot een van deze groepen? Dan wordt u met een ander vaccin dan AstraZeneca gevaccineerd. Uw vaccinatieafspraak gaat dan gewoon door.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met het landelijke nummer 0800 – 1351.

Op de website van de Rijksoverheid leest u de meestgestelde vragen en antwoorden over dit besluit.