Pad tot huidige pagina

Corona, reizen en vakantie: weet waar u op moet letten

22 juni 2022

De vakantieperiode komt er weer aan en dat betekent dat veel mensen op reis gaan. U wilt niet voor verrassingen komen te staan. Check daarom van tevoren welke coronaregels en adviezen er op uw vakantiebestemming gelden. We helpen u graag op weg.

Coronaregels per land

Voor sommige landen heeft u een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of een herstelbewijs nodig. Op de pagina Nederlandwereldwijd.nl vindt u de actuele status van het gebied of land van bestemming. Hier ziet u welke coronaregels er gelden en welke veiligheidsrisico’s er zijn.

Coronabewijs (vaccinatie, test- of herstelbewijs)

Gaat u op reis? Dan kan het zijn dat u een geldig coronabewijs moet laten zien. Wees er op tijd bij. Alle informatie over het regelen van een coronabewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Eisen en geldigheid coronabewijs

Op Rijksoverheid.nl vindt u alle informatie over de eisen en geldigheid van het coronabewijs. Wij zetten een aantal belangrijke punten alvast voor u op een rij:

  • Een vaccinatiebewijs is 270 dagen na de basisserie (uw eerste of prik of prikken) geldig in Europa.
  • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er geen maximale geldigheid voor de basisserie meer in Europa.
  • Na het halen van de boosterprik is uw vaccinatiebewijs weer geldig. De boosterprik heeft nog geen maximale geldigheid en verloopt dus nog niet.
  • Een herstelbewijs is 180 dagen geldig.
  • Een testbewijs is 24 uur geldig.

Vaccinatie halen

U kunt gratis en zonder afspraak uw eerste, tweede of boosterprik halen op een van de vaccinatielocaties in Amsterdam.  In een aantal gevallen kunt u ook een herhaalprik halen. Bijvoorbeeld als u boven de 60 jaar bent, als u na een coronabesmetting 1 vaccinatie en 1 booster hebt gehad, of als u 1 Janssen-prik en een booster hebt gehad. Kijk op de pagina over coronavaccinatie voor meer informatie.

Herstelbewijs

Bent u positief getest bij de GGD? Dan heeft u recht op een herstelbewijs. U kunt met een positieve antigeentest van een andere testaanbieder ook een herstelbewijs aanvragen. De testaanbieder moet de gegevens in dat geval wel doorgeven aan de GGD. Op Rijksoverheid.nl vindt u de eisen en de geldigheid van het herstelbewijs.

Testbewijs

Sommige landen vragen u naast uw vaccinatie- of herstelbewijs ook een (negatief) testbewijs te laten zien. Maak hiervoor een afspraak bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. U moet de kosten van deze test zelf betalen. Het is niet mogelijk om naar de GGD te gaan voor een testbewijs. Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie.

Let op: de regels per land verschillen. Check daarom altijd goed welke regels er gelden op uw bestemming.

Vragen?

Heeft u vragen of twijfelt u? Bel ons dan op 020 - 555 5202. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met zondag, tussen 09.00 en 17.00 uur. U kunt ook mailen naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl.

Foto: Chedi Tanabene via Pexels