Pad tot huidige pagina

Pilot: Coronaproof studiekamers voor studenten HvA

3 mei 2021

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf 3 mei studeren in speciale studiekamers in The Student Hotel Amsterdam. Hier kan in het kader van de pilot StudyRoomservice coronaproof gestudeerd worden met een medestudent. Studenten kunnen deze studiekamers alleen of met z’n tweeën boeken voor een dagdeel van vier uur of enkele dagdelen per week.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg en hoger onderwijs): “Deze coronatijd is door alle beperkende maatregelen een mentaal zware periode voor studenten. Je studentenjaren horen een tijd vol dynamiek te zijn, maar in plaats daarvan zijn veel studenten nu veroordeeld tot hun studentenkamer. Voor deze studenten starten we de StudyRoomservice, zodat ze een rustige plek hebben om online colleges te volgen en opdrachten te maken. Dit verkleint de kans op voortijdige uitval en bevordert de mentale gezondheid.”

Studentenwelzijn

Ook de HvA vindt studentenwelzijn erg belangrijk. De HvA biedt zelf ook al studentenwerkplekken; zeker voor kwetsbare studenten. De studiekamers zijn daarop een goede aanvulling. De pilot duurt tot en met 30 mei. Doel van de pilot is om te onderzoeken hoe studenten in deze moeilijke coronaperiode geholpen kunnen worden bij het studeren en het creëren van ritme en rust. Ook moet het ter inspiratie dienen voor andere hogescholen en universiteiten. Amsterdam Mentaal Gezond (Thrive), de Hogeschool van Amsterdam en The Student Hotel monitoren samen de effecten en het verloop van de pilot.

Mentale gezondheid: UpTalk!

De gemeente Amsterdam organiseert sinds het begin van de coronacrisis extra activiteiten en ondersteuning voor jongeren die worstelen met de gevolgen van de coronamaatregelen op hun (sociale) leven. In februari van dit jaar ging de website UpTalk! live, waar jongeren met zorgen of mentale problemen dagelijks terecht kunnen. Bij UpTalk! kunnen jongeren appen, chatten of binnenlopen voor een gesprek met professionele coaches. UpTalk! is een initiatief van Amsterdam Mentaal Gezond (Thrive), samen met Mindmasters, @Ease en Jouw GGD.


Foto: Elchinator via Pixabay