Pad tot huidige pagina
Kind doet coronatest in teststraat van GGD Amsterdam.

Coronatest bij kinderen minder diep in de neus

1 april 2021

Vanaf 4 april wordt de coronatest bij kinderen t/m 12 jaar aangepast. Het wattenstaafje gaat voortaan veel minder diep in de neus. Deze manier van testen is gevalideerd door GGD Amsterdam en GGD West-Brabant.

Steeds meer kinderen laten zich testen op het coronavirus. In de meeste testlocaties van GGD Amsterdam is een speciale kinderteststraat ingericht. Medewerkers zijn speciaal getraind en nemen extra tijd om de kinderen op hun gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren.

Om het testen voor kinderen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, gebruikt GGD Amsterdam al een extra dun en flexibel wattenstaafje. Bovendien wordt vanaf 4 april de manier van testen aangepast. De GGD gaat de zogenoemde mid-turbinate testmethode gebruiken. Bij deze methode hoeft het wattenstaafje veel minder diep in de neus (1-2 centimeter, afhankelijk van de leeftijd). Er wordt midden in de neus wat neusslijm afgenomen. Deze testmethode wordt gecombineerd met de huidige keelswab.

De mid-turbinate testmethode is de afgelopen tijd door GGD Amsterdam en GGD West-Brabant gevalideerd voor kinderen t/m 12 jaar.

Testen bij de GGD is altijd gratis. U kunt eenvoudig een afspraak maken via 0800 – 1202. Vertel erbij dat de testafspraak voor een kind is, dan krijgt u een afspraak in de kinderteststraat.