Pad tot huidige pagina

Coronatest zonder klachten tijdens quarantaine

1 december 2020

Vanaf 1 december test de GGD Amsterdam ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij eerder uit quarantaine.

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? En heeft u geen symptomen? Dan kunt u vanaf de 5e dag na het laatste contact een coronatest doen. Bij een negatieve uitslag mag u weer naar buiten. Blijf wel alert op coronaklachten en houd afstand tot risicogroepen. Werkt u in de zorg, overleg dan met uw werkgever of u mag komen werken.

Dit asymptomatisch testen (testen zonder symptomen) gebeurt met een PCR-test. Antigeensneltesten zijn minder gevoelig en (nog) niet gevalideerd voor mensen zonder symptomen.

Een asymptomatische test aanvragen

Het aanvragen van deze test zonder klachten kan op twee manieren:

  • Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met u vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. U ontvangt een telefoonnummer waarop u de asymptomatische test kunt aanvragen.
  • Krijgt u een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is, en welk telefoonnummer u kunt bellen om de testafspraak te maken. Bent u naast de melding ook onderdeel van een BCO, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.

U kunt er ook voor kiezen om de test niet te doen. U maakt dan de voorgeschreven quarantaine gewoon af.

Wat zijn coronaklachten

Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Bent u in quarantaine en heeft u een of meer van deze klachten? Maak dan direct een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat u tijdens het bron- en contactonderzoek heeft ontvangen.

Meer informatie