Pad tot huidige pagina

Gezonde lucht in huis helpt tegen corona

3 december 2020

De meeste mensen zorgen voor schone lucht in huis. De lucht in uw huis is belangrijk voor uw gezondheid. Dag en nacht. Ook in de winter. In elke kamer. U zorgt voor gezonde lucht in huis door te ventileren. Vocht en schadelijke stoffen gaan zo uw huis uit. Frisse lucht komt naar binnen door ramen, deuren en ventilatieroosters.

Tips voor schone lucht in huis:

  • Zet ventilatieroosters altijd open. Hebt u geen roosters, zet dan kleine raampjes op een kiertje open als dat veilig kan. Dan hebt u dag en nacht frisse lucht in huis.
  • Houd ventilatieroosters schoon, zodat er verse lucht in kan.
  • Ventilatie met een standenknop in keuken of douche, heet mechanische ventilatie. Als u mechanische ventilatie hebt, zet deze dan op stand 2. Tijdens het koken of douchen, zet u hem op stand 3.
  • Zet uw ramen 2 keer per dag 5 tot 10 minuten tegen elkaar open. Doe dit alleen als u thuis bent.

Houtrook schaadt de gezondheid

Een houtkachel, open haard, barbecue of vuurkorf veroorzaakt rook. In rook zitten veel ongezonde stoffen die uw weerstand verminderen. Rook vergroot het risico dat u ziek wordt bij een coronabesmetting. En dat u ernstiger ziek wordt van corona en moeilijker herstelt.

Uw buren ventileren ook graag

Als u houtrookvrij leeft, is dat gezonder voor uzelf, maar ook voor uw buren. Want zonder rook van houtvuur kunnen uw buren goed blijven ventileren. Ze kunnen ramen en ventilatieroosters openhouden. Dat geeft rust in deze spannende coronatijd. U houdt dus rekening met uw buren door geen hout te verbranden.

Meer informatie

Lees meer over houtrook en ventileren en luchten van uw huis. Of lees de informatie over houtrook van het Luchtfonds.

Vragen en advies over gezond wonen

GGD Amsterdam
Team Milieu en Gezondheid

T 020 555 5405
E lo@ggd.amsterdam.nl

Voor inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.