Pad tot huidige pagina

GGD Amsterdam gestart met vaccineren zorgpersoneel

11 januari 2021

GGD Amsterdam is gestart met het vaccineren van het zorgpersoneel. Maandagochtend om 08.00 uur ontving verpleegkundige Dickey Heerkens in de RAI de eerste prik. In de regio Amsterdam-Amstelland worden zo’n 30.000 zorgmedewerkers uit verpleeg- en verzorgingshuizen gevaccineerd.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg): “Ik ben heel blij dat we vanaf vandaag kunnen beginnen met vaccineren. De afgelopen maanden zijn zwaar geweest voor onze stad. En hoewel dat voorlopig nog even zo zal blijven, kunnen we door de vaccinaties langzaamaan weer vooruit kijken; perspectief zien. Hopelijk komen er snel meer vaccins zodat iedereen ingeënt kan worden. Iedereen die nu al een uitnodiging krijgt voor een prik, roep ik op zich daadwerkelijk te laten vaccineren. Daarmee help je jezelf, je omgeving en de rest van de samenleving.”

De GGD Amsterdam gaat vanaf vandaag zeven dagen per week van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds vaccineren. Ondertussen bereidt de GGD Amsterdam zich voor op het vaccineren van volgende doelgroepen. Daarvoor zullen ook andere locaties dan de RAI ingezet gaan worden. Voordat het aantal vaccinaties grootschalig opgeschaald kan worden, moeten er echter wel meer vaccins beschikbaar komen. Momenteel geldt dat de GGD regelmatig een beperkte hoeveelheid vaccin aangeleverd krijgt. Er wordt geen grote voorraad vaccin opgeslagen op de priklocatie.

Dickey Heerkens

Dickey Heerkens is blij dat het vaccin er is: “Het is hoe langer de crisis duurt, steeds zwaarder om het vol te houden. Collega’s worden ziek, ik heb meegemaakt dat bewoners overlijden. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Met het vaccin voel ik mezelf beter beschermd.”

Dickey Heerkens is 48 jaar en werkt als verpleegkundige op een herstelafdeling van Amsta. Hier verblijven ouderen tijdelijk na een ziekenhuisopname, voor revalidatie of als thuis wonen (tijdelijk) niet meer gaat.

Ook na vaccinatie moeten mensen nog anderhalve meter afstand houden en in publieke ruimtes een mondkapje dragen. Het vaccin beschermt goed tegen ziek worden. Het is nog onzeker of het vaccin er ook voor zorgt dat je niet meer besmettelijk bent voor anderen.

De verpleegkundigen die gevaccineerd zijn, krijgen een goodiebag mee. In dit pakketje zitten onder meer een huidsticker met ‘hou vol’ en een flyer van Voor Elkaar in Amsterdam.