Pad tot huidige pagina

GGD start inhaalactie gehoorscreeningen voor baby’s

29 mei 2020

Vanaf 30 mei kunnen ouders het gehoor van hun pasgeboren kind alsnog laten testen. Dit kan tot 1 augustus op zaterdagen tijdens één van de speciale gehoorspreekuren bij de OKT/OKC locatie in hun buurt. Ouders ontvangen een uitnodiging van de GGD. Het gaat in de regio Amsterdam/ Amstelland om ongeveer 1300 baby’s.

Normaal gesproken neemt een opgeleide screener in de week na de geboorte thuis een gehoorscreening af. Op 24 maart besloot het RIVM de gehoorscreeningen tijdelijk op te schorten omdat er bij een onvoldoende uitslag geen follow-up plaats kon vinden in de audiologische centra. Op 4 mei werden de testen weer hervat. Een goed gehoor essentieel is voor de spraak/ taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarom nodigt de GGD de baby’s die de test hebben gemist alsnog uit voor het onderzoek.

Screening is veilig volgens richtlijnen RIVM

Om de verspreiding van Corona tegen te gaan vraagt de GGD ouders om met 1 ouder te komen en de afspraak te verzetten als zijzelf of hun kind verkouden is of ziek. Ook geldt de 1,5 meter afstand regel tussen de ouder het de GGD medewerker en tussen de ouders onderling die op de locatie komen.