Pad tot huidige pagina

Haal ook die prik tegen meningokokken!

25 maart 2019

In Amsterdam en de regio Amstelland ontvangen 42.000 jongeren dit voorjaar een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY.

Ben je geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari 2004 en 30 april 2004?

  • Dan heb je eind maart de uitnodiging (brief met oproepkaart van het RIVM) in je brievenbus gehad.
  • Woon je in Amstelveen, Uithoorn, De Kwakel,  Duivendrecht, Ouderkerk a/d Amstel, Aalsmeer of Kudelstaart? Dan ben je op dinsdag 9 april welkom in de Emergohal in Amstelveen. Op jouw uitnodiging staat hoe laat je aan de beurt bent. Het adres is Langs de Akker 3, Amstelveen. Kom bij voorkeur op de fiets of met het openbaar vervoer; zie 9292.nl.
  • Woon je in Amsterdam of Diemen? Dan ben je op donderdag 18 april welkom in de RAI Amsterdam. Op jouw uitnodiging staat hoe laat je aan de beurt bent. Kom met de fiets, metro, bus of tram; zie www.rai.nl/nl/bezoeken/routeplanner. Parkeren is voor eigen rekening. De prik is in hal 2.

Ben je geboren in 2003 of 2005? Dan krijg je de uitnodiging eind mei. Je hoeft zelf geen afspraak te maken.

Het verhaal van Bert

Twijfel je nog of je de prik wel gaat halen? Bekijk dan eens het verhaal van Bert, die zijn zoon Maurits (17) verloor aan de meningokokkenbacterie.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als je zelf niet ziek bent door de bacterie, kun je een ander besmetten. Jij krijgt de prik omdat de ziekte het meeste voorkomt bij jongeren van jouw leeftijd. Heb je een vraag? Via JouwGGD.nl kun je die stellen aan een arts of verpleegkundige of kijk bij de antwoorden op de meest gestelde vragen.