Pad tot huidige pagina

Hitte in Amsterdam: pas op uzelf en anderen

14 juli 2022

Wat kunnen we genieten van het zonnetje en de zomerse temperaturen! Toch is te veel hitte niet prettig. Vooral kwetsbare groepen als ouderen, mensen met overgewicht en chronisch zieken kunnen gezondheidsklachten krijgen. Pas op hete dagen daarom goed op uzelf en op de mensen om u heen.

Gedraag u naar het weer

Is het lang achter elkaar warm? Pas dan uw gedrag en uw omgeving daarop aan. Zorg dat je voldoende (water) drinkt, zoek de schaduw op en vermijd inspanning midden op de dag.

Houd het huis koel

Laat warmte niet binnenkomen en houd deuren en ramen dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Sluit ook de gordijnen en zonneschermen. Meestal is de temperatuur laat op de avond of vroeg in de ochtend wat koeler. Zet dan de ramen en deuren open zodat de koele, frisse lucht je huis binnenstroomt.

Hittetips

Hebt u last van de hitte? Volg zo goed mogelijk deze hittetips op. Vraag mensen om u heen ook om hulp als dat nodig is of bel uw huisarts.

Hitteklachten

De meeste klachten die door hitte veroorzaakt worden, zijn onschuldig, maar wel vervelend. Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn. Soms zijn de klachten ernstiger. Wie een te hoge lichaamstemperatuur en hartslag heeft, kan een hitteberoerte hebben. Herken klachten door hitte en weet wat u moet doen.

Sommige mensen zijn kwetsbaarder

Door de aanhoudende hitte lopen sommige mensen meer gezondheidsrisico dan anderen. Pas daarom goed op uzelf en op een ander. Groepen die sneller klachten krijgen zijn:

  • Ouderen
  • Jonge kinderen
  • Mensen met overgewicht
  • Chronisch zieken
  • Daklozen
  • Gebruikers van specifieke geneesmiddelen, alcohol of drugs
  • Mensen die in sociaal isolement verkeren
  • Mensen die buiten actief zijn, bijvoorbeeld voor zwaar fysiek werk, sport of buitenspelen
  • Bezoekers van een festival of ander evenement.

Stadshitte nog warmer

De temperatuur in de stad kan tijdens een hitteperiode nog warmer zijn dan daarbuiten. De stad houdt namelijk warmte vast. Soms is het tot 8 graden warmer dan op het platteland. Ook in de stad zelf verschillen de temperaturen. Bij water of bij groen is het veel koeler dan tussen de gebouwen. Ga dus lekker naar het park en neem een flesje water mee!