Pad tot huidige pagina
Glory kickbokser en MMA-verchter Yousri Belgaroui werkt samen met GGD Amsterdam om met jongeren te praten over lachgas.

Bekende kickbokser met jongeren in gesprek over lachgas

25 maart 2021

GGD Amsterdam en Jellinek willen jongeren stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan over lachgas. Hiervoor werken we samen met glory kickbokser en MMA-vechter Yousri Belgaroui. Een post van Yousri op Instagram (@yousriofficial) leidde binnen een dag tot 11.000 reacties.

Lachgas werd vroeger als narcosemiddel gebruikt. Tegenwoordig wordt het in ziekenhuizen en tandartspraktijken ingezet als pijnstiller, en zit het als drijfgas in slagroomspuiten. Ook is het populair onder jongeren als drug, mede omdat het middel gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is.

Risico’s van het gebruik van lachgas

Lachgas heeft een onschuldig imago, maar er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan het gebruik ervan. De korte-termijn-effecten als zuurstoftekort en bevriezing zijn al langer bekend. Met de opkomst van grote tanks met liters lachgas komen ook de gevolgen op de langere termijn naar voren. Frequent of veel gebruik kan verlammingsverschijnselen en zelfs dwarslaesies tot gevolg hebben. Ook zijn er jongeren die hun eigen gebruik niet meer in de hand hebben, waarbij verslaving een serieuze rol lijkt te spelen.

Samenwerking met Yousri Belgaroui

Jongeren vinden het lastig om over lachgasgebruik en de risico’s ervan te praten. Om het onderwerp bespreekbaar te maken onder jongeren, werken GGD Amsterdam en Jellinek samen met bureau Isaac Bullock en glory kickbokser en MMA-vechter Yousri Belgaroui (@yousriofficial). Yousri ging op onderzoek uit naar het gebruik van lachgas en roept jongeren op om open te zijn en het gesprek met elkaar aan te gaan. Bekijk het resultaat: https://youtu.be/3wMjGkGhLRs (YouTube) en @yousriofficial.

Op de post van Yousri Belgaroui op Instagram komen duizenden reacties van jongeren. Soms ook hulpvragen die zo snel mogelijk doorverwezen werden naar Jellinek. Jellinek monitort ook de reacties en mengt zich waar nodig in de discussie.

Meer informatie

Op jouwGGD staat een uitgebreid artikel over lachgas en de risico’s ervan. Ook hier kunnen jongeren reageren.