Pad tot huidige pagina

Meestgestelde vragen over het testen van kinderen

7 juni 2021

Er zijn extra maatregelen om de scholen veilig en verantwoord te openen. Een ervan is vaker testen. De overheid wil zo de verspreiding van het coronavirus op scholen zoveel mogelijk beperken.

We krijgen bij GGD Amsterdam veel vragen binnen over het testen van kinderen. Ouders zijn ongerust en vragen zich af waarom dit nodig is. We begrijpen deze zorgen en nemen ze serieus. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wanneer moet ik mijn kind laten testen?

Dit kunt u nalezen in het test- en thuisblijfbeleid. Daarnaast is het advies om uw kind ook te laten testen als het onderdeel is van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek bij een besmetting op school.

Testen bij GGD Amsterdam is altijd gratis.

Hoe test GGD Amsterdam kinderen op corona?

Bij het testen van kinderen werken we bij GGD Amsterdam met een speciaal kinderwattenstaafje. Dit is extra dun en flexibel. Met dit wattenstaafje wordt wat slijm uit mond en neus gehaald om te onderzoeken op het coronavirus. Sinds begin april gebruikt de GGD de mid-turbinate testmethode bij kinderen t/m 12 jaar. Dit betekent dat het wattenstaafje veel minder diep in de neus gaat.

Vóór de test nemen we altijd wat extra tijd om het kind op z’n gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Er mag één ouder/begeleider bij de test aanwezig zijn. De test zelf is in een paar tellen gebeurd. De meeste kinderen vinden de test een beetje vervelend, maar goed te doen.

De GGD test kinderen alléén met toestemming van ouders. Ouders beslissen of ze hun kind willen laten testen en maken zelf een testafspraak bij de GGD. Verder horen we berichten dat ouders denken dat de GGD kinderen zonder toestemming vaccineert. Dit is absoluut niet waar.

Hoe zit het met andere testen, zoals de sabbelwat?

De GGD onderzoekt ook coronatesten die nog minder belastend voor kinderen zijn. Zo wordt in Amsterdam gekeken of de ademtest SpiroNose betrouwbare resultaten geeft bij kinderen. Het duurt nog wel een tijd voor we weten of dit zo is.

De speekseltest, in de volksmond ook wel sabbelwat genoemd, levert in veel gevallen helaas niet genoeg speeksel op voor onderzoek op het coronavirus. In de praktijk moeten kinderen vaak lang sabbelen, soms tot wel 20 minuten, in de hoop voldoende speeksel te produceren. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan een test met een wattenstaafje. Deze test wordt daarom niet ingezet bij de GGD Amsterdam.

Waarom is testen zo belangrijk?

Door veel te testen houden we als GGD zicht op de verspreiding van het virus. Met de groei van de Britse variant is het belangrijk dat we de vinger aan de pols houden. Deze variant is mogelijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant, ook bij kinderen. Bij een positieve test komen we snel in actie om te voorkomen dat er meer mensen worden besmet.

Hoe kan ik mijn kind helpen?

  • Bereid uw kind voor op de coronatest. U kunt bijvoorbeeld samen de video (YouTube) van het Jeugdjournaal kijken waarin Tamara Seur een coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
  • Leg uit dat de GGD-medewerker die de test afneemt een beschermend pak aanheeft, waardoor het gezicht niet goed te zien is.
  • Neem eventueel iets mee om uw kind af te leiden.
  • Blijf zelf rustig voor, tijdens en na de coronatest van uw kind.

En als ik mijn kind niet wil laten testen?

Niemand kan u of uw kind tot een coronatest verplichten. Laat u uw kind niet testen, volg dan deze regels:

  • Heeft uw kind verkoudheids- of andere klachten, dan blijft uw kind thuis tot hij/zij 24 uur volledig klachtenvrij is (maximaal 7 dagen bij milde klachten).
  • Is uw kind een nauw contact of huisgenoot van iemand die positief is getest, dan blijft hij/zij de volledige 10 dagen in quarantaine.
  • Maakt uw kind onderdeel uit van een bron- en contactonderzoek en ontwikkelt hij/zij klachten, dan blijf uw kind minimaal 7 dagen thuis. Na die 7 dagen mag uw kind weer naar buiten als hij/zij 24 uur volledig klachtenvrij is.

Meer informatie

  • Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Bel het landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
  • Specifieke vragen voor de GGD Amsterdam kunt u stellen via: 020 - 555 5202 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
  • BOINK: Beslisboom wel of niet naar school met klachten

Foto: Julia M Cameron via Pexels