Pad tot huidige pagina

Nieuw: GGD vaccineert tijdens Pride Amsterdam extra tegen hepatitis A

26 juli 2019

De GGD Amsterdam biedt nu ook tijdens de Pride week homo-/biseksuele mannen aan zich te laten vaccineren tegen hepatitis A.  Dit kan op meerdere plekken in de stad. Sinds dit jaar ziet de GGD een toename van hepatitis A infecties onder deze doelgroep in Amsterdam. Ook landelijk is er een toename van hepatitis A.

Verpleegkundigen van de GGD zijn tijdens de Pride aanwezig op:

Zaterdag 27 juli

Vondelpark, Pride Park

Rainbow Market  11:00 – 18:00 uur

Vrijdag 2 augustus Westermarkt, homomonument
19.00 – 23.00 uur
Zaterdag 3 augustus

Reguliersdwarsstraat 33-H
14.00 – 19.00 uur

Mannen kunnen er terecht voor een vaccinatie tegen hepatitis A of een gecombineerde vaccinatie hepatitis A/B of een hepatitis B vaccinatie. Een afspraak maken is niet nodig.

Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een acute leverontsteking en wordt overgedragen via ontlasting. Hepatitis A is erg besmettelijk. De overdracht vindt plaats door besmet voedsel, water of via mens-op-mens contact, waaronder seksueel contact.

Bij volwassenen gaat de infectie gepaard met ziekteverschijnselen. Er is dan een plotseling begin met griepachtige klachten, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikpijn en geelzucht. De klachten duren een paar weken tot drie maanden. Er is een verhoogde kans op ernstig beloop bij personen met chronische hepatitis B of C of andere chronische leverziekten.

Toename

In de eerste zes maanden van 2019 is er een toename te zien van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dit aantal is lager dan tijdens een eerdere uitbraak onder MSM in 2017, maar nog steeds hoger dan in andere jaren.

Hepatitis A vaccinatie of hepatitis A/B vaccinatie

Sinds 2002 kunnen MSM in het kader van het Landelijke Hepatitis B vaccinatieprogramma voor risicogroepen kiezen voor het gratis hepatitis B vaccin óf tegen een gereduceerd tarief  voor het gecombineerde hepatitis A/B vaccin. Beide bestaan uit een serie van drie vaccinaties. In Amsterdam zijn inmiddels ruim 21.000 mannen in het kader van dit programma gevaccineerd. De laatste jaren komen er dankzij dit programma nauwelijks meer acute hepatitis B infecties voor onder deze doelgroep.

Uit onderzoek blijkt echter dat een groot deel van de homo- en biseksuele mannen nog steeds vatbaar is voor hepatitis A. De GGD adviseert daarom homomannen zich óók tegen hepatitis A te laten vaccineren als ze dat tot nu toe nog niet hebben gedaan.

Tijdens de pride kunnen mannen, die in het verleden al een volledige hepatitis B serie gehad hebben, zich nu tegen een eigen bijdrage laten vaccineren tegen hepatitis A. Mannen die nog nooit tegen hepatitis B zijn gevaccineerd, krijgen het gecombineerde hepatitis A/B vaccin aangeboden. Ook hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Overzicht eigen bijdrage

Hepatitis Hoeveel vaccins? Beschermingsduur Kosten
Hepatitis B 3 (0-1-6 maanden) Levenslang Gratis
Hepatitis
A/B
3 (0-1-6 maanden) Levenslang €25 per stuk dus €75 in totaal
Hepatitis A 2 (0-6/12 maanden) 30-40 jaar €45 per stuk dus €90 in totaal

Meer informatie

Meer informatie over hepatitis A en het hepatitis B-vaccinatieprogramma en de plekken waar en wanneer we op locatie vaccineren, staat op ggd.amsterdam.nl en mantotman.nl.