Pad tot huidige pagina

Sneltest corona in de GGD-teststraat bij de Rai, laatste proef

2 oktober 2020

Amsterdammers en anderen die zich met klachten laten testen op corona bij de GGD, krijgen in de teststraat bij de Rai de vraag of zij toestemmen in een tweede afname voor een extra sneltest. Net als de klassieke test vindt de sneltest specifiek corona en niets anders, maar dan in slechts 45 minuten.

De sneltest is intussen bijna klaar voor gebruik, want bekend is al dat deze test, die LAMP wordt genoemd, precies dezelfde uitkomsten heeft als de klassieke tekst, bekend als de zogenoemde PCR-test. De overeenkomst is honderd procent - in het vaste laboratorium van TNO, maar geldt dit ook in de praktijk van de teststraat? Dat gaat blijken in het pop-up lab ter plekke.

laborant test reageerbuisjes bij sneltest corona

De GGD Amsterdam- Amstelland neemt voor alle 25 GGD’en in Nederland het voortouw, omdat deze GGD als enige een eigen streeklab heeft en zodoende vertrouwd is met zowel de diagnostiek als met ICT-systemen die helpen om grote hoeveelheden buisjes te verwerken. Ook dit wordt getoetst in het pop-up lab, wellicht met robots die buisjes snel verplaatsen. Dit is belangrijk, want alleen al in de Rai worden intussen dagelijks maar liefst 2900 tests afgenomen.

De sneltest helpt in de strijd tegen de besmetting met COVID-19, want wie besmet blijkt weet dat sneller, de contacten worden eerder gewaarschuwd en zoektocht naar de bron begint eerder. Wie negatief getest is, hoeft thuis niet zo lang te wachten op de uitslag en kan veel eerder de deur weer uit, naar school bijvoorbeeld.

De ontwikkeling van de sneltest is opgezet door TNO en de GGD met medewerking van LUMC, UMCG, DSM en RIVM. Financiering verliep via ZonMW, op voordracht van het ministerie van VWS.