Pad tot huidige pagina

Spring Testing Week 2022

17 mei 2022

Van 16 t/m 23 mei is het Spring Testing Week. In deze Europese testweek worden alle betrokken organisaties aangemoedigd om meer te testen op hepatitis en hiv.

Hiermee wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van vroegtijdig signaleren van hepatitis en hiv. In het kader van Amsterdam naar 0 nieuwe hiv-infecties zet GGD Amsterdam de testweek in om onder andere grootschalig te testen op hiv.

Met deze extra aandacht hopen we Amsterdammers te bereiken die niet weten dat ze hiv hebben, en hen te linken aan zorg. Amsterdamse huisartsen hebben een oproep ontvangen om in deze week in ieder geval een hiv-test aan te bieden als iemand een aandoening heeft die wijst op hiv.

Tijdens, maar ook na de testweek is het mogelijk om bij verschillende organisaties een gratis hiv-test te verkrijgen, zoals bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam en de Aids Healthcare Foundation.

Behandeling

Het is belangrijk dat mensen weten of ze hiv hebben of niet. Na een positieve test is het belangrijk om snel te starten met de behandeling. Dit heeft veel voordelen voor de gezondheid op lange termijn. De behandeling onderdrukt het virus en door de behandeling is het virus ook niet meer overdraagbaar. Het is wel belangrijk dat mensen onder behandeling blijven.

Europese testweek

De Spring Testing Week is een Europese campagne die organisaties in heel Europa aanmoedigt om twee keer per jaar de testinspanningen op te voeren en de voordelen van vroege hepatitis- en hiv-diagnose onder de aandacht te brengen. Het initiatief is gestart in 2013 en uitgegroeid tot een evenement met honderden deelnemende organisaties. De tweede testweek loopt dit jaar van 21 tot en met 28 november.