Pad tot huidige pagina

Testen zonder afspraak in de coronatestbus

13 januari 2021

Vanaf maandag 11 januari heeft de GGD Amsterdam de beschikking over niet 1 maar 3 coronatestbussen. In de bus kunnen buurtbewoners met lichte klachten zich zonder afspraak en gratis laten testen op corona. De komende weken staat er een bus in Amsterdam Oost, Amsterdam Zuidoost en Uithoorn.

Een testbus bestaat uit een hiervoor omgebouwde touringcar. Eerder stond de bus, bij wijze van proef, in de Molenwijk en Osdorp en kwamen er dagelijks gemiddeld 50-100 buurtbewoners langs voor een test. Door bewoners laagdrempelig een coronatest aan te bieden, willen we mensen nog meer stimuleren zich bij klachten te laten testen. Testen is naast het naleven van de coronamaatregelen ( afstand houden, handen wassen) belangrijk om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De bus in de praktijk

De bus wordt door één bezoeker tegelijk betreden, waarna de test wordt uitgevoerd. Andere bezoekers wachten buiten de bus tot ze aan de beurt zijn. Buiten de bus kunnen bezoekers, met mondkapje op, op voldoende afstand wachten. Gastheren en -vrouwen ontvangen de bezoekers en beantwoorden eventuele vragen. Bezoekers wordt  dringend verzocht thuis te blijven tot de testuitslag binnen is. De bus is bedoeld voor bewoners uit de directe omgeving.

Waar gaat de bus straks naar toe?

Samen met de stadsdelen en regiogemeenten kijkt de GGD waar de bus het beste ingezet kan worden. Het gaat dan vooral om plekken die wat verder afliggen van de grotere testlocaties. Bewoners ontvangen een flyer met informatie als de testbus in hun buurt komt te staan.