Pad tot huidige pagina

Testen voor op reis

30 juni 2021

Gaat u op reis en heeft u een negatief testbewijs nodig? In juli en augustus kunt u hiervoor een gratis coronatest doen. De afspraak voor deze test maakt u via een aparte website en een apart telefoonnummer. Op www.testenvoorjereis.nl leest u hoe u deze afspraak kunt maken.

Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Het DCC is een officieel coronabewijs waarmee u makkelijker binnen de Europese Unie kunt reizen tijdens de coronapandemie.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) werkt via de CoronaCheck-app. Het is het digitale bewijs dat iemand:

 • gevaccineerd is tegen het coronavirus, of
 • een negatieve testuitslag heeft, of
 • hersteld is van corona.

Heeft u voor uw reis een negatieve testuitslag nodig? Volg dan onderstaande stappen.

Dit zijn de stappen:

 1. Controleer eerst het reisadvies van het land waar u naar toe reist.
 2. Heeft u een negatief testbewijs nodig? Check welke test (antigeentest of PCR-test) vereist is en hoe oud de test maximaal mag zijn bij inreis.
 3. Kijk op www.testenvoorjereis.nl voor informatie over de verschillende aanbieders en hoe lang het duurt voor de uitslag verwacht wordt. Zo weet u voor welke dag u een test moet plannen.
 4. Via www.testenvoorjereis.nl kunt u een afspraak maken voor zowel een antigeentest als een PCR-test bij verschillende aanbieders.
 5. Is de testuitslag negatief? Dan kunt u een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. Meer informatie hierover leest u op coronacheck.nl. Hier vindt u ook uitleg als u liever een papieren bewijs wilt hebben.

Meer informatie

 • Vakantie en corona: 4 stappen
 • Heeft u vragen over het testen van reizigers, het coronabewijs en de CoronaCheck app? Kijk op rijksoverheid.nl/coronabewijs.
 • Heeft u vragen over de test, uw reis, het land waar u naar toe reist of het reisbewijs? Kijk op wijsopreis.nl of bel naar de helpdesk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op: +31 247 247 247. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.
 • Staat uw uitslag na 30 uur nog niet op coronatest.nl? Dan kunt u bellen naar: 0900-5090.
 • Ziet u de uitslag wel op coronatest.nl maar ziet u hem na 4 uur nog niet staan in de CoronaCheck-app? Bel naar de helpdesk van de CoronaCheck-app op: 0800-1421.
 • Voor vragen over het coronavirus kunt u bellen met het landelijke nummer: 0800-1351.