Pad tot huidige pagina

De Week van de Teek

20 april 2021

In de Week van de Teek brengen meer dan 20 organisaties dezelfde boodschap: Voorkom tekenbeten en blijf controleren!

Het tekenseizoen is weer begonnen. Wie de natuur in gaat of in het groen aan het werk is, moet zich goed voorbereiden. Teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Meer dan 20 verschillende organisaties werken deze week samen om je alles te vertellen over de gevaren van de teek, hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je er toch een hebt.

Waar bijten teken?

Dit jaar heeft Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken je precies bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme. Wees verstandig: controleer jezelf en meld tekenbeten op Tekenradar.nl.
Lees meer over het onderzoek op de website van het RIVM

Hoe voorkom je een tekenbeet?

  • Blijf op de paden. Loop niet in dichte struiken of hoog gras.
  • Draag een broek met lange pijpen en een t-shirt met lange mouwen. Stop je broek in je sokken.
  • Als je blote benen en armen hebt, smeer ze dan in met een middel waar DEET in zit (lees de aanwijzing op de verpakking).

Doe de teken-check!

Ben je in het groen geweest? Controleer jezelf en je kinderen op teken. Check vooral de vochtige, warme plekjes zoals liezen, oksels, knieholtes en achter de oren. Heb je een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg! Hoe sneller je de teek weghaalt, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.

In deze video wordt uitgelegd hoe je een systematische tekencontrole uitvoert.

Foto: Pixabay. Fotograaf: Catkin