Pad tot huidige pagina

Wereld Stop Tuberculose Dag 2019: Wij laten TBC een poepie ruiken, jij ook?

22 maart 2019

24 maart Wereld Stop Tuberculose dag

Elke dag sterven wereldwijd 640 kinderen aan tuberculose (TBC). Onnodig! Met de eenvoudige, pijnloze poeptest van KNCV Tuberculosefonds kan TBC worden opgespoord. Kinderen kunnen daardoor op tijd worden behandeld en genezen.

Waarom wordt TBC te vaak niet geconstateerd?

De diagnose TBC wordt gesteld op basis van slijm dat uit de longen wordt opgehoest (ook wel sputum genoemd). Voor kinderen, en met name voor kleine kinderen onder de vijf jaar, is het moeilijk om zelf slijm uit de longen op te hoesten; zij slikken het namelijk in. Daarom wordt dat sputum met een slangetje door de neus uit de maag of de neusholte gehaald. Deze procedure is echter pijnlijk en erg traumatiserend voor het kind en daarmee ook ingrijpend voor ouders en zorgverleners. Dit onderzoek is bovendien niet beschikbaar in de gewone, kleinere gezondheidscentra, waardoor zieke kinderen lang moeten reizen voor de pijnlijke TBC-diagnose. De reis is kostbaar en het kind moet vaak één of zelfs meerdere nachten in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze barrières kunnen ertoe leiden dat de diagnose TBC vaak niet of te laat wordt gesteld. Soms wordt de diagnose zelfs zonder test aangenomen. Dit kan weer leiden tot een onjuiste behandeling.

Is er een oplossing? Ja!

KNCV heeft afgelopen jaar uit eigen middelen een simpele poeptest ontwikkeld. Een test die in elk eenvoudig laboratorium kan worden uitgevoerd: pijnloos, snel en betrouwbaar. Deze poeptest is bovendien eenvoudig beschikbaar te stellen in de kleinere gezondheidscentra waar ouders meestal met hun zieke kind als eerste hulp gaan zoeken.

Lees verder >

Bron: KNCV