Pad tot huidige pagina

Pride Amsterdam en je gezondheid

Lijst

Het aantal besmettingen met monkeypox neemt toe in Amsterdam. Kom je naar de Pride? Neem je verantwoordelijkheid en zorg dat je geen monkeypox krijgt, of doorgeeft aan anderen.

 • Blijf thuis bij klachten, zoals verhoging of koorts. Doe een COVID zelftest om te checken of je misschien corona hebt. Is de test negatief, of heb je blaasjes op je lichaam? Neem dan contact op met je huisarts om een testafspraak voor monkeypox te maken bij de GGD.
 • Let op bij intensief huid-op-huid-contact, zoals zoenen, vrijen en seks.

Samen maken we van de Pride een mooi en veilig feest.

In English


Monkeypox

Lijst

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk zijn. De klachten zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Let daarom extra goed op bij intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks.

Voorlichting over Monkeypox tijdens de Pride

 • Vrijdag 05-08-2022 van 18.00-21.00 in The Web (Sint Jacobsstraat 6)
 • Zaterdag 06-08-2022 van 12.00-16.00 op het Amstelveld
 • Zaterdag 06-08-2022 van 16.00-18.00 op het Homomonument (Westermarkt)

Meer weten:

Afbeelding

man tot man

Verhalen

Afbeelding

"We hebben nog veel te doen op het gebied van inclusieve zorg"

Camiel Welling werkt als arts seksuele gezondheid bij GGD Amsterdam en medisch supervisor bij de Transkliniek. Bij collega's en patiënten staat hij ook wel bekend als ‘de dokter met de gellak-nagels’. Hij vertelt over het belang van de Transkliniek en de noodzaak van inclusieve zorg.

"Infectieziekten kennen geen grenzen, dus samenwerking is cruciaal"

Henry de Vries, dermatoloog bij GGD Amsterdam, bracht onlangs  een bezoek aan Suriname., samen met onder meer burgemeester Femke Halsema. Het belangrijkste doel was het bevorderen van samenwerking, zoals bij de preventie van hiv.

Afbeelding

Bescherm jezelf tegen Hepatitis B

Tijdens de Prideweek is GGD Amsterdam aanwezig met een prikteam. Je kunt bij hen je gratis prik tegen Hepatitis B of gecombineerde A/B halen. Waarom dat zo belangrijk is, lees je op onze Hepatitis B-pagina.

Voor een losse prik tegen Hepatitis A moet je een eigen bijdrage betalen.

Haal hier de gratis Hepatitis B-prik:

 • Iedere donderdag: 17.00 en 19.30 uur
  Inloopspreekuur, Nieuwe Achtergracht 100, 3e verdieping
 • Zaterdag 6 augustus: 12.00 - 18.00 uur
  Regulierdwarsstraat in El Canto

Afbeelding

Canal Parade met Kiri Mioki

Voor de botenparade zet het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam (CSGA) alle hands én Kiri Mioki aan dek. Kiri Mioki is een Amsterdamse queermuzikant die zijn eigen liedjes schrijft en produceert. Zijn nieuwste liedje Go Prep! is een remake van de Village People klassieker Go West, die hij vrij naar het Nederlands vertaald heeft.

Met Go Prep! willen het CSGA en Kiri Mioki rondom Pride 2022 de maatschappelijke discussies over zowel gender als het gebruik van PrEP aanwakkeren en de awareness over deze onderwerpen vergroten. De muziek zal geheel in lijn met het thema ‘My Gender, My Pride’ geshowd worden in een speciale herinterpretatie van de originele Village People looks.

Met Go Prep! hopen het CSGA en Kiri Mioki het Pride publiek zowel op het gebied van gendervrijheid als seksuele gezondheid te inspireren en te motiveren. “Wel een condoom om doen, hè meiden!”

Lees verder bij: Canal Parade Soa-polikliniek

Go PrEP – op weg naar 0 hiv-besmettingen in 2026

Op dit moment leven er ongeveer 21.155 mensen met hiv in Nederland. Het overgrote deel van de mensen met hiv woont in Amsterdam. Hiv is een ziekte die je je leven lang bij je draagt. Je kunt er niet van genezen, maar er bestaan wel behandelingen. Deze behandelingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je de ziekte niet kun overdragen op andere mensen. Het aantal hiv-besmettingen daalt gelukkig al jaarlijks. Amsterdam heeft de ambitie uitgesproken om het aantal hiv-infecties in de stad in 2026 tot nul terug te brengen.

Zo pakken we dat aan

 • We testen op grote schaal op hiv. Hiermee willen we zoveel mogelijk mensen met hiv opsporen en behandelen.
 • We maken ons hard om PrEP toegankelijk te maken voor grotere groepen mensen. PrEP is een bewezen effectief preventiemiddel. Door PrEP op grote schaal in te zetten kunnen we voorkomen dat mensen hiv oplopen en de rest van hun leven medicijnen moeten slikken.
 • We zetten ons in om stigma’s, taboes en desinformatie rondom hiv te bestrijden. Iedereen moet toegang kunnen hebben tot de benodigde zorg.
 • We willen nog beter samenwerken met verschillende gemeenschappen.