Pad tot huidige pagina

Nieuws

Een overzicht van de actuele berichten van Amsterdam Rookvrij.

Rookvrij Actueel

Stoppen met roken in oktober? Doe mee met Stoptober!

9 september 2021
Op 2 september gaven onder andere Hans Klok en Patricia Paay de aftrap van de landelijke Stoptober-campagne in Amsterdam. Stoptober heeft als doel rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken en daar massale steun voor te organiseren. In Amsterdam wordt extra aandacht besteed aan het stoppen met roken.

Kom ook naar de Conferentie ‘Samen naar een Rookvrij Amsterdam’

5 juli 2021
Op donderdagmiddag 14 oktober organiseert de gemeente Amsterdam de conferentie ‘Samen naar een rookvrij Amsterdam’. Wilt u ook een bijdrage leveren aan een rookvrij Amsterdam? Blokkeer dan alvast deze datum in uw agenda!

Op weg naar een Rookvrij Amsterdam

1 juni 2021

Op 31 mei was het Wereld Niet Roken Dag. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan de gevaren van roken. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om (ten minste één dag) te stoppen met roken. Het tabaksontmoedigingsbeleid van de gemeente Amsterdam en de GGD sluit hier het volledig bij aan.

Ouder- en Kindteams en Jeugdgezondheidszorg in Amsterdam en Amstelland rookvrij

18 december 2020

Alle locaties van de Ouder- en Kindteams en Jeugdgezondheidszorg in Amsterdam en Amstelland worden rookvrij. Vele duizenden kinderen en volwassenen bezoeken jaarlijks deze locaties.

Als deze gebouwen rookvrij zijn, komen kinderen niet in aanraking met sigarettenrook en voorkomen we dat zij schadelijk meeroken. We willen kinderen niet in verleiding brengen om te beginnen met roken. Zo dragen we bij aan een rookvrije en gezonde generatie.

Inmiddels hangen op alle locaties borden en/of stickers met het rookvrij logo. Vanaf januari 2021 komen er stoeptegels met het rookvrij logo rondom de gebouwen.

Fred Roeskestraat rookvrij

1 december 2020

Het komt steeds minder vaak voor dat er buiten een sigaretje gerookt wordt. Na rookvrije kantoorlocaties, stations, sportparken en schoolpleinen ontstaan er steeds meer rookvrije straten.

Stadsdeel Zuid heeft nu ook een rookvrije straat: de Fred Roeskestraat in het gebied Buitenveldert, Zuidas. Een mooi buurtinitiatief, ondersteund door onder andere scholen, ondernemers en stadsdeel.

Start landelijke campagne ‘PUUR rookvrij’

2 november 2020

PUUR rookvrij is de nieuwe grote landelijke campagne van de Rijksoverheid om te stoppen met roken. Een belangrijke stap op weg naar PUUR en op weg naar een rookvrije generatie in 2040.

De nieuwe website www.puurrookvrij.nl helpt rokers met het plannen van een stopdatum en laat zien wat er met hun lichaam gebeurt. De website laat ervaringsverhalen zien van mensen die al gestopt zijn, geeft tips voor als het moeilijk wordt en wijst op mogelijkheden voor begeleiding, zoals hulp van zorgprofessionals, gesprekken met een stoppen-met-roken-coach of groepstherapie, of hulpmiddelen als nicotinevervangers of medicijnen.

Wees geen roker, hier is Stoptober

Rookt u? En heeft u zich nog niet aangemeld voor Stoptober? Doe dit dan snel! Want in oktober krijgt u met Stoptober 28 dagen lang ondersteuning bij het stoppen met roken.

Stoptober is een landelijke campagne met als doel rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken en daarvoor massale steun te organiseren. Amsterdam besteedt extra aandacht aan het stoppen met roken. Van alle grote steden roken de Amsterdammers het meest.

Ondersteuning Stoptober

U kunt zich via stoptober.nl aanmelden en de gratis Stoptober-app downloaden. Niet alleen via de app wordt u ondersteund en aangemoedigd, maar ook via social media. Door mensen uit uw eigen omgeving, mede-stoppers en andere bekende en onbekende Nederlanders. U ontvangt ook via e-mail tips en ondersteuning.

Aanbod stoppen met roken

Naast Stoptober is er meer aanbod om te stoppen met roken. Op de website ikstopnu.nl vindt u een overzicht van alle stopmethoden plus een stappenplan om te stoppen met roken . U kunt ook contact opnemen met uw huisarts.

Roken en het coronavirus

Rokers hebben een grotere kans om het coronavirus te krijgen en meer kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Rokers hebben een groter risico om besmet te raken met het coronavirus, omdat ze een minder goede afweer in hun longen hebben. Daarnaast kunnen mensen die roken ergere klachten krijgen als ze ziek worden van het virus. Rokers hebben meer kans om beademing nodig te hebben als zij behandeld worden in het ziekenhuis.

Stoppen met roken

Stoppen met roken loont altijd. Als je stopt met roken, zorgt dit voor een snelle verbetering van je longen. Je gezondheid verbetert direct en je lichaam kan beter op het virus reageren. Op de website ikstopnu.nl vind je een overzicht van alle stopmethoden plus een stappenplan om te stoppen met roken . Je kunt ook contact opnemen met je huisarts als je wil stoppen.

Rookgedrag

Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de rokers meer rookt sinds het ingaan van de coronamaatregelen. Eén op de vijf rookt juist minder. Een derde van de rokers wil tijdens de coronacrisis stoppen met roken. Ook zijn vragen meer mensen naar informatie over stoppen met roken. Ongeveer één op de vijf rokers wil meer informatie over hoe je kan stoppen.