Training Seksueel misbruik en ouderschap

Werk je als hulpverlener met ouders van wie je vermoedt of weet dat ze seksueel misbruik hebben meegemaakt? Dan nodigen wij je hierbij graag uit voor de 3-daagse ASM-training Seksueel misbruik en ouderschap. De training wordt gegeven door Lennie Staats van BRight GGZ Jeugd en Gezin Amsterdam en Mechel Mangelmans van MeerMogelijkheden.

22 november, 6 en 20 december 2023

Inhoud

Ouderschap is voor ouders die seksueel misbruik hebben meegemaakt een onzeker avontuur. Vragen die vaak spelen bij ouders: Hoe kun je ervoor zorgen dat je jouw trauma niet overbrengt op je kinderen? Hoe ga je als ouder om met coping mechanismen uit het verleden, zoals je afsluiten voor gevoelens? Of wat doe je als je eigen familie niet voor jou klaarstaat? Helemaal moeilijk wordt het, als een van je kinderen iets vergelijkbaars overkomt, terwijl je er alles aan gedaan hebt hen te beschermen.

Wanneer je werkt met ouders van wie je vermoedt of weet dat ze seksueel misbruik hebben meegemaakt, wil je hen natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen in hun ouderschap en opvoeding. Over hoe je dat doet met respect voor het trauma in het verleden en de triggers in het heden gaat deze training. We leren je tijdens deze 3 dagen over de lange termijngevolgen van het meemaken van seksueel misbruik. We geven je handvatten om met ouders daarover in gesprek te gaan, hoe hen te stimuleren behandeling te zoeken en hoe hen te ondersteunen in hun ouderschap en opvoeding.

Voorwaarden voor deelname

Er is plek voor minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers van verschillende organisaties die werken met de doelgroep.

Voorwaarden voor deelname:

  • Je hebt nog niet eerder een training van het ASM gevolgd.
  • Je bent verplicht alle bijeenkomsten bij te wonen.
  • Je hebt vooraf je leerdoelen geformuleerd.
  • Je bent bereid om kritisch naar jezelf te kijken (zelfreflectie)..

Data

Woensdag 22 november en 6 en 20 december 2023. Er wordt gewerkt van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Na elke dag krijg je een praktijkopdracht mee om het geleerde toe te passen in de praktijk, waarop je feedback krijgt van de trainers.

Locatie

Nu nog niet bekend.

Programma

Dag 1:  De gevolgen van het meemaken van seksueel misbruik

Dag 2:  In gesprek met ouders die seksueel misbruik hebben meegemaakt

Dag 3:  Begeleiden van ouders (en hun kinderen) die seksueel misbruik hebben meegemaakt

De training is gericht op het uitbreiden van het handelingsrepertoire. Uitgangspunt hierbij is het competentiemodel; het werken met de deskundigheid en ervaring die de deelnemer al heeft. Het interactieve programma wordt op maat gemaakt op basis van leervragen en lastige praktijksituaties van de deelnemers.

Doelgroep

Werkers in de maatschappelijke opvang zoals:

  • Leger de Heils/Tien voor Toekomst en maatschappelijke opvang
  • Blijf Groep Amsterdam
  • Altra in de Blijf Groep en Altra jonge moeders
  • Timon Maatschappelijke Opvang
  • HVO Querido Gezinsopvang en de Roggeveen

Accreditatie

33,50 registerpunten voor het opleidingstraject voor in de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd geregistreerde jeugdzorgwerkers.

Inschrijven

Klik op de blauwe knop hieronder en vul het formulier in. Na inschrijving ontvang je per e-mail een bevestiging en een uitnodiging voor een kort intakegesprek.

Schrijf je in!