Update CSG Amsterdam-Amstelland september 2021

Het CSG biedt zorg aan iedereen die een verkrachting of aanranding heeft meegemaakt. Het is voor acute slachtoffers 24/7 bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800-0188. Mensen met een ervaring van langer geleden, professionals of personen met een andere vraag kunnen tijdens kantooruren bij het CSG terecht.

Terugblik viering lustrum

Van 21 t/m 25 juni hebben het vijfjarig bestaan gevierd met de themaweek ‘Seksueel geweld raakt ons allemaal’.

De week werd maandag online geopend door burgemeester Femke Halsema met vervolgens panelgesprek met ervaringsdeskundigen en professionals over thema’s als consent, online shaming, exposing en seksuele (straat)intimidatie.
Damn, Honey verzorgde een maatschappelijk intermezzo.

Op de tweede dag werden er via een livestream vanuit New Metropolis 3 onderwerpen besproken:

  • Bystander Intervention door Fairspace,
  • Hoe kunnen mannen bijdragen aan het stoppen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? door Jens van Tricht en
  • Online shaming en sexting door de Phoenix Sisters. Zij bespreken de online en offline gevolgen van online shaming en sexting.

Woensdag 23 juni kon men in de 2 Amsterdamse filmhuizen De Uitkijk en Studio/K naar een film over dit thema met een inleiding/gesprek.

Professionals konden op de vierde dag tijdens een stadswandeling met een collega-professional waardevolle informatie delen en laagdrempelig van gedachten wisselen.

De week werd afgesloten met een besloten viering van het 5-jarig bestaan van het CSG Amsterdam-Amstelland met o.a. een terugblik, een column van Asha ten Broeke, een panelgesprek en een workshop door Qpido.

Project nuldelijnszorg voor vluchtelingenvrouwen die seksueel en gendergerelateerd geweld (SGBV) hebben ervaren

In Nederland ervaren vluchtelingen, ook met een verblijfsvergunning, problemen op het gebied van gezondheid en zorg.

Seksueel en gender-gerelateerd geweld (sexual and gender-based violence, SGBV) zoals verkrachting, partnergeweld en mensenhandel vormt een continue bedreiging voor met name (jonge) vluchtelingenvrouwen voor, tijdens en na de vlucht. De ervaring van Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) leert dat CSG nauwelijks wordt gebeld door vluchtelingenvrouwen met SGBV ervaringen.

In dit participatieve project ontwikkelen Amsterdam UMC, Dokters van de Wereld, NisaForNisa, Edu4U en Centrum Seksueel Geweld (CSG) samen met vluchtelingenvrouwen en kleine vrouwenorganisaties zoals Stichting Ade en Stichting Joury de cursus Vrouwen en Gezondheid. In de cursus ontwikkelen vrouwen steunnetwerken en vriendschappen.

Ook kunnen ervaringen met SGBV bespreekbaar gemaakt worden en krijgen ze kennis over psychotrauma en andere relevante informatie.

Tevens kunnen ze worden (door)verwezen naar specifieke hulpverlening (via CSG en verder). Voor gevoelige onderwerpen zoals partnerrelaties, seksualiteit, en geweld is verbinding tussen deelgenoten extra belangrijk.

Vanaf 4 oktober zullen er 2 steungroepen van start gaan in Amsterdam. Heb je vragen over de steungroep? Stuur dan een mailtje naar Zara Khazai: z.khazai@amsterdamumc.nl