Themabijeenkomst Seksueel geweld in relaties

22 september 2022

Themabijeenkomst Seksueel geweld in relaties

Afbeelding

Lijst

Het Steunpunt Seksueel Geweld van de GGD Amsterdam nodigt u uit voor de digitale themabijeenkomst:

Seksueel geweld tussen (ex-)partners

Presentatie: Nicole van Gelder.

  • Donderdag 3 november 2022 van 15.00 – 17.00 uur
  • Online via MS Teams
  • Deelname is gratis

De link naar de sessie ontvang je op de dag van de bijeenkomst per mail.

Weet je wat je kan doen bij seksueel geweld in een (ex-)partnerrelatie?

Van al het huiselijk geweld komt (ex-)partnergeweld het meest voor. Veelal wordt er bij dit geweld gedacht aan fysiek geweld van een mannelijke partner naar een vrouwelijke partner. Er zijn echter veel verschillende vormen en dynamieken van partnergeweld. Tijdens deze bijeenkomst gaan we specifiek in op seksueel geweld tussen (ex-)partners, een vorm van geweld die voor de betrokkenen moeilijk kan zijn om te (h)erkennen. Slachtoffers kunnen zich bijvoorbeeld afvragen of het wel telt als verkrachting wanneer hun partner hen dwingt tot seks.

Psychisch partnergeweld kan zich ook richten op iemands seksuele oriëntatie. Een voorbeeld kan een gewelddadige partner zijn die dreigt diens partner te ‘outen’ als niet-hetero tegenover familie, vrienden of collega’s wanneer de gewelddadige partner weet dat dit het slachtoffer in moeilijkheden of zelfs gevaar kan brengen. Seks en seksualiteit zijn dus zeker thema’s bij (ex-)partnergeweld, maar er hangt ook nog taboe, vooroordelen en onwetendheid omheen.

Nicole van Gelder is afgestudeerd als pedagoog. Sinds 2018 doet zij bij het Radboudumc onderzoek naar (ex-)partnergeweld, specifiek naar vrouwelijke slachtoffers van dit type geweld en online hulp / eHealth. Zij zal in 2023 promoveren op het SAFE project. Sinds juli 2022 is Nicole tevens als onderzoeker werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland. Publicaties van Nicole zijn te vinden op Web of science.


Lijst

Aanmelden voor de themabijeenkomst

Vul het Aanmeldformulier in.

Contact

Het Steunpunt Seksueel Geweld Amsterdam is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag: 08.00-17.00 uur. Telefoon: (020) 555 5227. E-mail: ssga@ggd.amsterdam.nl

Aan- of afmelden voor de nieuwsbrief InZicht van het SSGA.