Pad tot huidige pagina

Themabijeenkomst SSGA

Overlevingsreacties tijdens seksueel geweld

Presentatie: Agnes van Minnen

Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld?

Tijdens een traumatische gebeurtenis kunnen mensen reageren met ‘vechten, vluchten of bevriezen’. Maar er zijn nog veel meer reacties mogelijk, die onbekender en subtieler zijn.

In dit webinar wordt uitgelegd welke overlevingsreacties in werking treden tijdens seksueel misbruik. We gaan in op vragen waarom we bij seksueel geweld soms niets doen en verlammen, waarom we soms ‘meewerken’ of waarom we het seksueel geweld zo lang verzwijgen. De ultieme functie van deze reacties is niet om seksueel geweld te voorkomen, maar om te overleven. Ook worden praktische voorbeelden getoond van deze reacties tijdens seksueel geweld.

Na het webinar ben je in staat beter aan slachtoffers uit te leggen waarom ze zo hebben gereageerd tijdens het seksueel misbruik.

Agnes van Minnen is klinisch psycholoog/psychotherapeut en doet als hoogleraar onderzoek naar angststoornissen, dissociatie, en post-traumatische stress-stoornis aan de Radboud Universiteit. Ze is auteur van onder meer Verlamd van angst. Herstellen na seksueel misbruik (2017), waarin ze de verschillende instinctieve overlevingsreacties beschrijft (zoals verlammen, vechten, vluchten, vermijden) die in werking treden bij seksueel misbruik.

Als directeur behandelprogramma van PSYTREC, een kliniek voor korte en intensieve behandeling van mensen met PTSS, is ze dagelijks bezig met de behandeling van mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt.

Wanneer en waar

  • Dinsdag 9 november van 15.00 – 17.00 uur.
  • Online via Zoom.
  • Je ontvangt op de dag zelf de link naar de Zoom-sessie.

Kosten en inschrijven

  • Deelname is gratis.
  • Inschrijven per mail tot 2 november.
    Vermeld naam, functie en organisatie.