Pad tot huidige pagina

Bescherm uw baby met vaccinaties tijdens de zwangerschap

1. Kinkhoest

De vaccinatie tegen kinkhoest, ook de ’22 weken prik’ genoemd beschermt u én uw baby de eerste 3 maanden tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

2. Griepprik

Van 16 oktober tot 1 maart kunt u ook de griepprik krijgen. De griepprik beschermt u, en uw pasgeboren baby tegen griep. Baby’s kunnen erg ziek worden van de griep. Met de vaccinatie is uw baby direct vanaf de geboorte beschermden heeft minder kans op ziekenhuisopname door griep.

Haal de prikken bij u in de buurt

U haalt de prik in Amsterdam bij een Ouder- en Kindteam en in Amstelland bij het consultatiebureau. U kunt hiervoor een afspraak maken:

  • maak online een dossier aan in het ouderportaal en maak hier een afspraak
  • of loop binnen zonder afspraak op een inloopspreekuur.

Bekijk de adressen en spreekuurtijden per wijk

  • Neem uw identiteitsbewijs mee.
  • Na afloop krijgt u een vaccinatiebewijs.

Kinkhoest vooral gevaarlijk voor baby's

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan.

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby beschermen door moeder te vaccineren

Uw baby kan pas gevaccineerd worden vanaf 6 weken na de geboorte. Daarom vaccineren we de moeders. Want als u de 22-wekenprik heeft gehaald, maakt u antistoffen aan. Die antistoffen gaan via de navelstreng ook naar de baby in uw buik.

Uw baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste 3 maanden beschermd tegen deze ziekte. Zo beschermt u uw kindje tot het oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden. Uw baby heeft dan meestal een prik minder nodig.

Werking en veiligheid kinkhoestvaccinatie

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking en veiligheid van de kinkhoestvaccinatie.

Door de prik heeft uw baby ongeveer 90 procent minder kans op kinkhoest in de eerste 3 maanden na de geboorte. De onderzoeken laten ook zien dat de vaccinatie geen negatieve gevolgen heeft voor uw zwangerschap.

Meer informatie