Pad tot huidige pagina

Contact over corona

Heeft u een vraag over corona of vaccineren, of wilt u een afspraak maken voor een coronatest? Bekijk hier waar u met uw vraag terecht kunt.

Vragen over vaccineren

 • Voor algemene vragen belt u het landelijke nummer: 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • Voor vragen over uw eigen gezondheid en vaccineren belt u met de GGD Medische Informatielijn Vaccineren. Het telefoonnummer staat op de gezondheidsverklaring die bij de uitnodiging zit.

Om u te helpen hebben we alvast de meest gestelde vragen over vaccineren en de bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet.

Kan ik me ook zonder afspraak laten vaccineren?

Jazeker, dat kan. Op de pagina over vaccineren in Amsterdam leest u hoe het werkt. U bent van harte welkom op de vaccinatielocaties verspreid over de stad, of bij de prikteams in de buurten van Amsterdam.

De vaccins zijn zo snel ontwikkeld. Zijn ze wel veilig?

Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Er zijn een paar redenen waarom de ontwikkeling zo snel kon gaan. Het coronavirus lijkt op eerdere virussen. Hierdoor hadden onderzoekers al voorkennis. Ook was er veel geld beschikbaar voor onderzoek, omdat corona een wereldwijd probleem is. Meer informatie over de snelle ontwikkeling en de veiligheid van de vaccins vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Beïnvloeden coronavaccins vruchtbaarheid en zwangerschap?

Nee, de coronavaccins hebben geen invloed op de vruchtbaarheid. U bent na vaccinatie niet minder vruchtbaar dan daarvoor. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren als zij hiervoor een oproep krijgen. Bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Dit zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM. Lees ook het interview met Sam Schoenmakers, gynaecoloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en lid van de Gezondheidsraad.

Ik ben positief getest voor COVID-19. Kan ik nu gevaccineerd worden?

Als u positief bent getest op het coronavirus, moet u 8 weken wachten voordat u een coronavaccinatie kunt halen. Het maakt hierbij niet uit of u wel of geen klachten heeft (gehad).

Bekijk alle meestgestelde vragen over coronavaccinatie

Testen op het coronavirus

0800 - 1202 of coronatest.nl.

 • Om een afspraak te maken voor een gratis coronatest bij de GGD. Er zijn momenteel geen wachttijden, u kunt dezelfde dag al terecht op een van de testlocaties van de GGD Amsterdam.

Om u te helpen hebben we alvast de meest gestelde vragen over testen en de bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet.

Hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

 • Kinderen 0 t/m 6 jaar: u maakt als ouder/verzorger de testafspraak via GGD Amsterdam 020 - 555 5202.
 • Kinderen 7 t/m 17 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.

Heeft uw kind een DigiD? Dan kunt u ook online een afspraak maken. Op de pagina over het test- en thuisblijfbeleid leest u meer over het testen van kinderen.

Kan mijn kind zonder toestemming getest worden?

Nee, kinderen worden niet zonder toestemming getest. U maakt ook zelf de afspraak voor een coronatest. Krijgt u het advies om uw kind te laten testen vanwege een besmetting in de klas/groep of in de directe omgeving? Dan ontvangt u ook uitleg over op welke dag de test het beste kan plaatsvinden.

U kunt er ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. In dat geval blijft uw kind 10 dagen thuis in quarantaine. Meer informatie over het test- en thuisblijfbeleid vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Ik ben positief getest, wat moet ik nu doen?

U gaat direct in isolatie: u blijft thuis en houdt afstand tot uw huisgenoten. De GGD neemt contact met u op om te bespreken wat u moet doen.

Bedenk met wie u contact heeft gehad: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat u thuis bent gebleven. Noteer de namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers voor het bron- en contactonderzoek.

Ik heb me laten testen en heb nog geen uitslag.

 • U kunt zelf uw uitslag zoeken op coronatest.nl. Log in met uw DigiD. Let op! Als u de uitslag online heeft bekeken, wordt u niet meer gebeld.
 • Staat de uitslag daar niet in en bent u langer dan 48 uur geleden getest? Dan kunt u bellen met GGD Amsterdam op 020 - 555 5202. Met uw BSN en uw persoonsgegevens kunnen wij uw uitslag zoeken.


Bekijk alle veelgestelde vragen over corona

Afspraak maken voor een coronatest

U kunt op twee manieren een afspraak maken voor een gratis coronatest:

 • online via coronatest.nl (met uw DigiD)
 • of telefonisch via 0800 - 1202 ;
  (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur)

Medisch spreekuur anderstaligen

Anderstalige Amsterdammers kunnen met hun vragen over coronavaccinatie bellen met een medisch specialist van de GGD. Het telefoonnummer is 06-34 26 49 38. Dit zijn de tijden:

 • Dinsdag 09 - 12 uur: Marokkaans Arabisch
 • Zondag 12.30 - 15.30 uur: Turks

Vragen over corona?

Bel het landelijk informatienummer: 0800 - 1351
(dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur)

Specifieke vragen voor de GGD Amsterdam kunt u stellen via :

 • 020 - 555 5202 (maandag t/m zondag 08.00 - 20.00 uur). Hier kunnen ook mensen die geen Nederlands spreken terecht met hun (medische) vragen.
 • E-mail: coronavragen@ggd.amsterdam.nl