Pad tot huidige pagina

GHOR voor zorginstellingen

Lijst

Bij GHOR Amsterdam-Amstelland weten we hoe belangrijk het is dat u als zorginstelling goed voorbereid bent op onverwachte gebeurtenissen. Op deze pagina vindt u formats voor crisisplannen en praktische informatie over specifieke risico’s in de zorg. Ook ontdekt u hoe wij samenwerken met zorginstellingen en andere hulpdiensten bij de bestrijding van incidenten.

Voorbereiden op een ramp of crisis

Lijst

Crisisplan format

Gebruik dit format om te beschrijven hoe uw zorginstelling omgaat met een onverwachte crisis of ramp. Maak een document waarin u alle afspraken beschrijft. Neem zowel interne afspraken als afspraken met hulpdiensten en externe partijen op. Dit format geeft ook inzicht in welke risico’s er zijn en welke acties u moet ondernemen in het geval van daadwerkelijke incidenten.

Crisisplan format (PDF, 406 kB)

Lijst

Disbalansen in de zorg

Met deze handreiking bereidt u uw zorginstelling voor op onverwachte situaties die de zorgcontinuïteit kunnen bedreigen. Het biedt richtlijnen en handvatten voor het herkennen van disbalansen en het opstellen van maatregelen.

Een disbalans tussen zorgvraag en zorgaanbod is een bedreiging voor de zorgcontinuïteit. Het is ontzettend belangrijk om eventuele disbalansen op tijd te herkennen en aan te pakken. Enkele voorbeelden: verstoringen in de zorgverlening of infrastructuur.

Handreiking Zorgcontinuïteit in balans (PDF, 2,3 MB)

Risico's in de zorg

Het Zorgrisicoprofiel Amsterdam-Amstelland geeft inzicht in risico’s en knelpunten en geeft aanbevelingen voor zorginstellingen bij:

  • Cybercriminaliteit
  • Grof en extreem geweld
  • Ziektegolf besmettelijke ziekte
  • Langdurige en extreme regenval
  • Uitval elektriciteitsvoorziening

U vindt het Zorgrisicoprofiel op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland:

Zorgrisicoprofiel

Tijdens crisis

Lijst

Incident in de zorginstelling

Bij een groot of complex incident heeft het operationeel aanspreekpunt van de zorginstelling contact met de Officier van Dienst Geneeskundig.

De GHOR zorgt met de andere hulpdiensten voor:

  • incidentbestrijding en geneeskundige hulpverlening ter plaatse
  • afstemmen met de zorginstelling ter plaatse
  • scenario-denken korte termijn (minder dan 4uur) en signaleren van knelpunten
  • bepalen en monitoren van uitvoerende en ondersteunende taken ter plaatse, zoals ontruimen, evalueren en vervoer.

Lijst

Een bedreiging door invloed van buitenaf

Als de zorginstelling wordt bedreigd door invloed van buitenaf, heeft de crisiscoördinator van de zorginstelling contact met de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg.

De GHOR neemt actief contact op met de zorginstelling om:

  • knelpunten in de zorgverlening te inventariseren
  • te informeren over het handelingsperspectief. Bijvoorbeeld of evacuatie noodzakelijk is

Lijst

Netcentrisch werken

Bij een crisis is het van groot belang om snel een volledig beeld van de situatie te hebben. Door gebruik te maken van een gedeeld, actueel situatiebeeld kan de coördinatie en besluitvorming tijdens rampenbestrijding en crisismanagement sneller en gerichter plaatsvinden. Ook door zorginstellingen.

LCMS Geneeskundige Zorg (LCMS-GZ)

Het Landelijk Crisis Management Systeem Geneeskundige Zorg (LCMS-GZ) wordt gebruikt om netcentrisch te werken. Binnen elke zorgorganisatie delen informatiecoördinatoren relevante informatie. Het Hoofd Informatie (HIN) van de GHOR onderhoudt contact met de informatiecoördinatoren.

Bekijk de video over netcentrisch werken (Youtube)

GHOR4all

GHOR4all is een registratiesysteem waarmee GHOR Amsterdam-Amstelland tijdens een grootschalig incident of crisis snel toegang krijgt tot belangrijke informatie van zorginstellingen.

Direct inloggen in GHOR4all

Geen account?

Vraag een account aan via e-mail: planvorming@ghorasd.nl

Lijst

Informatie van uw zorginstelling in GHOR4all

GHOR4all wordt gevuld met gegevens uit basisregistraties, zoals het Nieuwe Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De naam, adres en woonplaats (NAW-)gegevens van zorginstellingen, zoals geregistreerd bij de KvK, vormen de basisinformatie. Vervolgens vullen zorginstellingen deze gegevens aan met locatiespecifieke informatie, zoals het aantal cliënten, de doelgroep en de 24/7 bereikbaarheid voor hulpdiensten. Elke zorginstelling wijst een organisatiebeheerder aan, die een gebruikersnaam en wachtwoord van de GHOR ontvangt om de informatie up-to-date te houden.

Hoe die informatie correct in GHOR4all komt

  • Wanneer een zorglocatie is ingeschreven bij de KvK, verschijnt deze automatisch in GHOR4all. Zorg ervoor dat alle locaties van je organisatie correct geregistreerd staan in het Nieuwe Handelsregister, met de juiste SBI-code en zonder privéadressen
  • Controleer regelmatig of de locatiegegevens nog kloppen. Zijn er nieuwe locaties of juist locaties die zijn gesloten? Zorg ervoor dat dit ook in de KvK-gegevens juist staat
  • Pas de functie van de locaties aan als deze verandert. Het is belangrijk dat het voor hulpdiensten duidelijk is of een locatie 24/7-zorg biedt of alleen dagbesteding of -behandeling
  • Werk de capaciteit en bezetting van de locaties bij als er grote veranderingen zijn
  • Als er wijzigingen zijn in de 24/7-bereikbaarheid van je organisatie, pas dit dan direct aan in GHOR4all en informeer het GHOR-bureau in uw regio

Wie heeft inzage?

De organisatiebeheerders van zorginstellingen hebben alleen toegang tot de gegevens van hun eigen organisatie. Het GHOR-bureau heeft toegang tot de gegevens van alle zorginstellingen.

GHOR4all is gekoppeld aan het Landelijk Crisismanagement Systeem (LCMS). Dit systeem bevat een geografische kaart waarop kwetsbare locaties, zoals zorginstellingen, staan. Omdat je zorglocatie in GHOR4all staat, is deze ook zichtbaar op de kaart, wat belangrijk is voor snelle identificatie in noodsituaties.

Hulpdiensten zoals de GHOR, brandweer, politie en gemeente hebben toegang tot LCMS en daarmee indirect tot een deel van de gegevens in GHOR4all. Dit betreft NAW-gegevens, capaciteit en 24/7-contactinformatie voor noodsituaties. De gegevens worden alleen gedeeld tijdens de ‘warme fase’ van rampen of crises en alle LCMS-gebruikers handelen hier conform de richtlijnen.