Lijst
Wij coördineren en regisseren in ramp- en crisissituaties de geneeskundige hulpverlening en stemmen deze af met bijvoorbeeld brandweer, politie en gemeenten. Zo waren wij actief betrokken bij de volgende situaties in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland:
- storm Poly
- ontruiming Eduard Douwes Dekker Huis
- grote stroomuitval
- grote brand appartementencomplex Joan Muyskenweg
Tijdens een crisis
Tijdens een crisis staan 2 processen centraal:
1. Acute zorg
Dit proces heeft tot doel het snel, goed en gecoördineerd organiseren van de geneeskundige hulpverlening aan gewonden van crisis, rampen en zware ongevallen. Het bestaat uit: triage, behandelen en vervoeren van gewonden of verwijzen. Met triage bedoelen we het beoordelen van hoe dringend iemand hulp nodig heeft.
Hierbij werken we samen met bijvoorbeeld de regionale ambulancevoorziening, het Nederlandse Rode Kruis, ziekenhuizen en traumacentra. In overeenkomsten staan afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is in de samenwerking.
2. Publieke gezondheidszorg
Dit proces richt zich op het bedenken en organiseren van voorwaarden voor medische milieukunde, grootschalige infectieziektebestrijding, gezondheidsonderzoek na rampen en en het uitvoeren van psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen.
De GGD is verantwoordelijk voor deze taken.
Hoe ziet de GHOR crisisorganisatie er uit?
Directeur Publieke Gezondheidszorg
De DPG geeft leiding aan de geneeskundige keten en heeft de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de geneeskundige processen (acute gezondheidszorg en publieke gezondheidszorg). De DPG functioneert op strategisch niveau en treedt op als adviseur geneeskundige zorg in het GBT of RBT (Gemeentelijk of Regionaal Beleidsteam) bij een GRIP 3 of GRIP 4. De DPG informeert en adviseert de burgemeester over geneeskundige en gezondheidsaspecten zodat de burgemeester een afgewogen bestuurlijk besluit kan nemen.
Hoofd Ondersteuning Geneeskundige Zorg
De HON-GZ is vanuit de sectie GHOR verantwoordelijk voor het inventariseren van knelpunten op het gebied van mensen, middelen en expertise binnen de geneeskundige keten en draagt zorg dat de acties die hieruit voortkomen worden uitgevoerd.
Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg
De HIN-GZ is vanuit de sectie GHOR verantwoordelijk voor de informatievoorziening en -bundeling vanuit de geneeskundige keten en de duiding ervan aan de ACGZ en/of directeur Publieke Gezondheid ten tijde van incidenten, rampen en crises. De HIN-GZ geeft daarnaast functioneel leiding aan de informatiecoördinatoren binnen de zorginstellingen.
Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg
De ACGZ neemt namens de GHOR zitting in het ROT (Regionaal Operationeel Team) bij een GRIP 2 en functioneert op tactisch niveau. Hij is verantwoordelijk voor de gehele coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening. Hij coördineert de processen acute- en publieke gezondheidszorg en verbindt de geneeskundige zorgprocessen aan veiligheidsaspecten en openbaar bestuur.
Officier van Dienst Geneeskundig
De OvD-G coördineert de geneeskundige hulpverlening op de plaats van een incident. Daarmee is hij verantwoordelijk voor de operationele aansturing van de geneeskundige hulpverlening op de plaats van het incident. Dit geldt ook voor de afstemming met de andere hulpverleningsdiensten, zoals brandweer en politie. In geval van een GRIP-opschaling vertegenwoordigt de OvD-G de geneeskundige keten in het Commando Plaats Incident (CoPI).
GRIP-opschaling
5 GRIP-niveaus
GRIP staat voor: gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure.
Bij grote of complexe incidenten moeten hulpverleners van de hulpverleningsdiensten (ambulance, brandweer, politie, GHOR en bevolkingszorg) snel kunnen omschakelen naar één multidisciplinaire organisatie. Om zo’n opschaling eenduidig te laten verlopen is de GRIP-structuur ontwikkeld.
Er bestaan 5 GRIP-niveaus:
GRIP 0
Normale dagelijkse werkzaamheden van de hulpdiensten.
GRIP 1
Er is sprake van een Commando Plaats Incident (CoPI) bij een acuut incident, een dreiging of crisis welke plaatsgebonden is. Op de plaats van het incident wordt uitvoering gegeven aan de bestrijding en multidisciplinaire coördinatie van de crisis.
GRIP 2
Er is sprake van een Regionaal Operationeel Team (ROT) als de effecten van een crisis niet overzien of aangestuurd kunnen worden vanaf de plaats van het incident, of indien er geen plaats incident is.
GRIP 3
Er is sprake van een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) indien er bestuurlijke opgaven zijn voor het bevoegd gezag (i.c. de burgemeester) die het wenselijk maken dat een GBT de burgemeester ondersteunt.
GRIP 4
Er is sprake van een Regionaal Beleidsteam (RBT) indien er behoefte is aan bestuurlijke coördinatie en leiding bij een ramp of crisis van meer dan plaatselijke betekenis (de ramp of crisis bestrijkt twee of meer gemeenten).
GRIP 5
Zoals GRIP 4, maar in dit geval bestrijkt de ramp of crisis meerdere Veiligheidsregio’s.
Wetgeving
Voor de geneeskundige hulpverlening is de volgende wetgeving van toepassing:
Wet Veiligheidsregio's (WVR)
De WVR beschrijft de verantwoordelijkheden van zowel de GHOR als de geneeskundige keten en de gemeenschappelijke meldkamer. Onder de WVR hangen twee Algemene Maatregelen van Bestuur: het Besluit Veiligheidsregio's (BVR) en het Besluit Personeel Veiligheidsregio's (BPV).
Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz)
De Twaz beschrijft de verantwoordelijkheden van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV), inclusief de meldkamer ambulancezorg. Onder de Twaz (Tijdelijke wet ambulancezorg)hangen het Besluit Ambulancezorg en de Regeling Ambulancezorg.
Wet Publieke Gezondheid (Wpg)
De Wpg beschrijft de verantwoordelijkheden van de GGD, waaronder die voor de infectieziektebestrijding, medische milieukunde en het bevorderen van de psychosociale zorg bij rampen.
Wet toelating zorginstellingen (WTZi)
Onderdeel van de WTZi is het Besluit vaststelling beleidsregels ex artikel 4 WTZi. Hierin is beschreven dat ziekenhuizen, RAV, GGZ en huisartsenposten binnen het door het traumacentrum georganiseerde Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) afspraken moeten maken over de 24 uurs-toegankelijkheid van de acute zorg. Ook is opgenomen dat de ziekenhuizen moeten beschikken over een rampenopvangplan en afspraken moeten maken met de directeur GHOR die worden vastgelegd in het crisisplan van de veiligheidsregio.
Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG)
De Wet BIG beschrijft de verantwoordelijkheid van zorgverleners voor het leveren van verantwoorde zorg.
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen zorg (WKKGZ)
De WKKGZ beschrijft wat goede zorg inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg.