Pad tot huidige pagina

Stroomstootwapens, uitkomsten onderzoek

3 juli 2025

De inzet van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig kans op lichamelijk letsel waarvoor ziekenhuisbehandeling nodig is. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door het Nivel en de onderzoeksgroep forensische geneeskunde van GGD Amsterdam. De resultaten zijn gebaseerd op 2.831 geregistreerde inzetten van het stroomstootwapen en 1.100 forensisch-medische beoordelingen.

Meestal geen of gering letsel

Van de personen bij wie het stroomstootwapen werd ingezet, is een derde ter ondersteuning van het onderzoek in de cel beoordeeld door een forensisch arts. Bij 94% van hen ging het om geen of gering letsel, zoals schaafwonden of kneuzingen. Bij 6% ging het om letsel waarvoor ziekenhuisbehandeling nodig was (in het onderzoek gedefinieerd als ernstig letsel). Denk hierbij aan botbreuken door een val of pijltjes uit het stroomstootwapen die vast zaten. Aanhoudingen van personen, die verward gedrag vertonen of mogelijk middelen gebruiken, blijken vaker dan gemiddeld tot gering letsel te leiden. Tot slot hadden jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar vaker letsel waar een ziekenhuisbehandeling voor nodig was.

Soms gingen personen bij wie het stroomstootwapen werd ingezet direct naar het ziekenhuis, zonder beoordeling door een forensisch arts. In deze gevallen werd het opgelopen letsel in het ziekenhuis behandeld of beoordeeld. Het ging het dan om botbreuken, hoofdletsel door een val of pijltjes uit het stroomstootwapen die verwijderd moesten worden.

Onafhankelijk forensisch medisch onderzoek

"Het gezamenlijk onderzoek van GGD Amsterdam en het Nivel is gedaan op basis van gegevens, die de afgelopen drie jaar zijn vastgelegd door de hele betrokken keten van organisaties – in heel Nederland. Dit is uniek te noemen in deze sector. Hierbij is de input van de onderzochte personen ook essentieel geweest", vertelt drs. Enid van Ommeren, afdelingshoofd van de onderzoeksgroep forensische geneeskunde van GGD Amsterdam.

"Voor het eerst is grootschalig, onafhankelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van het stroomstootwapen in de politiepraktijk," zegt prof. Dr. Michel Dückers, programmaleider Rampen en Milieudreigingen bij het Nivel en bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid. "Dit onderzoek geeft een realistisch beeld van de gezondheidseffecten, wat belangrijk is voor een zorgvuldige verantwoording naar de samenleving", aldus Dückers.

Wetenschappelijke aanpak

Daarnaast steunt dit onderzoek op een gedegen, wetenschappelijke aanpak. Drie jaar lang zijn in heel Nederland gegevens vastgelegd door enerzijds politieagenten en anderzijds forensisch artsen, veelal werkend voor GGD’en en FARR. In aanvulling daarop is informatie opgehaald bij ziekenhuizen, de Rijksrecherche, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en The Maastricht Forensic Institute (TMFI). Dit grootschalige onderzoek werd gedaan naar aanleiding van een verzoek van de Minister van Justitie en Veiligheid. Politie Nederland gaf vervolgens het Nivel en GGD Amsterdam de opdracht om de gezondheidsrisico’s van het gebruik van stroomstootwapens uitgebreid en onafhankelijk te onderzoeken.

Lees de publicatie

Bekijk alle resultaten in de publicatie van het onderzoek: Gezondheidseffecten van het Stroomstootwapen

Contact