Pad tot huidige pagina

Wij halen de angel eruit

9 december 2022

Komt er een melding binnen over iemand die overlast veroorzaakt? Een situatie die uit de hand loopt omdat iemand zich vreemd gedraagt of problemen heeft met hulpverlening? Dan gaan Danny Zwart en zijn collega’s eropaf. Danny is sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV) en werkt inmiddels bijna 10 jaar als wijk-GGD’er voor GGD Amsterdam. Danny: “Wij willen dat iedereen prettig kan wonen.”

Bij een melding, bijvoorbeeld van de politie of de buren, gaan de wijk-GGD’ers meteen langs. Bij meldingen gaat het vaak om meerdere problemen die elkaar versterken, waardoor mensen er zelf niet meer uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan verslaving en psychiatrische problemen. Danny: “Mensen die bij ons in beeld komen, kunnen zichzelf niet goed redden. Ze scoren matig tot slecht op de Zelfredzaamheidsmatrix mede ontwikkeld door GGD Amsterdam. Het lukt ze bijvoorbeeld niet om zelfstandig te wonen, ze hebben geldproblemen of veel contact met de politie. Onze kracht is: snel ter plaatse zijn. En wij kunnen er elke dag heen, als het nodig is.”

“We zijn laatst naar een man van 98 gegaan. Hij was wat vergeetachtig, maar verder was hij er niet zo ernstig aan toe. Wel liet hij vaak de kraan openstaan. Het water sijpelde door het plafond naar de buren, die klaagden over overlast. Ook had hij een vies huis en weigerde hij mee te werken aan hulp. Dan moet je goed bekijken hoe je kunt ingrijpen en iemand zover krijgt dat hij meewerkt aan een oplossing.”

De angel eruit

Daarnaast speelt de wijk-GGD’er een rol als er iets aan de hand is waar de betrokken partijen samen niet uitkomen. “Dan halen wij de angel eruit. Ons belang is namelijk dat iedereen prettig kan wonen, zonder klachten of zorgen over elkaar. Wij zijn er voor jou, maar ook voor je buren.”

“Wij zijn een echte netwerkafdeling: we trekken veel op met andere partijen, zoals politie, stadsdeel en woningbouw. We gaan voor het algemeen belang en kijken met een brede blik naar de problemen. Als GGD Amsterdam maken we het verschil omdat we doorgaan tot we een oplossing hebben met elkaar.”

Fatsoenlijke oplossing

Danny werkt samen met een collega in Zuidoost en Driemond. “Tussen mij en mijn contactpersonen bij andere partijen is veel vertrouwen. Je moet je een beetje kunnen inleven in elkaar. ‘Deze persoon kan niet meer in dit huis wonen,’ zegt de woningbouw bijvoorbeeld. Dat kan, maar dan zeg ik: ‘Geef ons de tijd voor een fatsoenlijke oplossing.’ Als je de ruimte krijgt, kun je vaak toch iets goeds bereiken voor iemand.”

“Onze aanpak? We gaan langs om de situatie met eigen ogen te bekijken. Wat zijn de omstandigheden, hoe gaat het met iemand en wat moet er nu verder gebeuren? We behandelen iemand niet zelf, maar maken mensen wel wegwijs in de zorg. Als SPV’en hebben we natuurlijk ook verstand van psychiatrie en verslaving.”

Echt contact maken

“Wij vragen aan iedereen: ‘Hoe gaat het? Vertelt u eens, wat zou er volgens u moeten gebeuren?’ Ik vind het belangrijk om iemands verhaal te horen. En om echt contact te maken, op een vriendelijke manier. Alleen dan kom je erachter wat er speelt.”

Plakkerige vloer of vies fornuis

Danny en zijn collega’s hebben vaak geen harde bewijzen van de overlast. “Dan is er geklaagd over geluidsoverlast. Maar in gehorige flats is het nog maar de vraag waar die overlast vandaan komt. Dat moeten we dus goed uitzoeken, je kunt niet zomaar iemand beschuldigen. In ieder geval leg ik mensen niet mijn eigen grenzen op. Een plakkerige vloer is niet mijn idee van fijn wonen, maar als het niet ongezond of onveilig is, mag iemand van mij best een plakkerige vloer hebben. Of een vies fornuis. Ik geef tips, maar ik ga er niet over. Wie ben ik om te bepalen hoe iemand zijn huis moet onderhouden?”

Voor Danny is geen dag hetzelfde. Soms moet hij onmiddellijk op een melding reageren, dan weer gaat hij op huisbezoek bij cliënten. In zijn wijken overlegt hij regelmatig met andere partijen. “Ik heb een goede dag als ik alle betrokkenen op één lijn heb gekregen bij een bepaalde casus,” vertelt Danny. “Het geeft ook voldoening als ik een ontruiming heb kunnen voorkomen met een helder plan.”

Ontruimingen voorkomen door samenwerking

In Zuidoost zijn de laatste jaren veel ontruimingen voorkomen, omdat de woningbouw bij één maand huurachterstand al in actie komt. Dit is mogelijk door de soepele samenwerking met het Buurtteam, woningbouwverenigingen en de afdeling Werk, Participatie en Inkomen van de gemeente. Toch komt Danny in Zuidoost ook nog schrijnende situaties tegen. “Mensen hebben hier veel stress door armoede, problemen in het gezin en werkloosheid. Of niet-geregelde onderhuur die de hoofdhuurder niet goed heeft doorgegeven aan de woningbouw. Wij kunnen helaas niet alles voorkomen.”

Soms lukt het niet om iemand helemaal te helpen. Mensen moeten ook wel zelf willen. Danny: “Er is niet voor iedereen een goede oplossing, maar we doen ons best om er samen iets van te maken.”