Pad tot huidige pagina

Pep behandeling

26 maart 2021

De Soa-polikliniek is op onderstaande data gesloten.

Als u op deze dagen en in het weekend advies nodig heeft over PEP, gaat u dan naar de SEH van één van de Amsterdamse ziekenhuizen.

 • Goede Vrijdag                  vrijdag  02 april
 • 2e Paasdag                         maandag 05 april
 • Koningsdag                        dinsdag 27 april
 • Bevrijdingsdag                  woensdag 5 mei
 • Hemelvaartsdag               donderdag 13 mei
 • 2e Pinksterdag                   maandag 24 mei

Wat is pep?

Pep (post expositie profylaxe) is een behandeling met hiv-remmers. Als je zeker weet dat je contact hebt gehad met hiv-geïnfecteerde lichaamsvloeistof (bijvoorbeeld via onbeschermde seks of door een verwonding aan een gebruikte naald) en als de kans op blootstelling aan hiv erg groot is, dan zijn er medicijnen beschikbaar die het risico van infectie kunnen verkleinen.

Pep is een kuur van 4 weken. Op deze manier is de kans kleiner dat het virus zich kan innestelen. Hoe eerder je aan pep begint, des te groter de kans dat je hiv-negatief blijft.

Bij voorkeur wordt de behandeling zo snel mogelijk na het gelopen risico gestart maar in ieder geval binnen 72 uur.


Hoe kom ik aan pep?

 • In Amsterdam e.o. (Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel):
  is er een samenwerking met de afdeling Infectieziekten van de GGD en alle Amsterdamse ziekenhuizen.
 • Buiten Amsterdam:
  Woon je buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam, dan kun je je richten tot de GGD in je regio. Voor adressen en telefoonnummers zie www.ggd.nl.

Let op: pep wordt uitsluitend vergoed met een Nederlandse ziektekostenverzekering. Heeft u een buitenlandse (ziektekosten)verzekering dan moet je de hele pep behandeling contant betalen bij de apotheek en achteraf kun je de pep declareren. Kijk hiervoor in de voorwaarden van je verzekering. Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 700,-. Let op mogelijke kosten in verband met je eigen risico. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie altijd mee als je naar de apotheek gaat.

________________________________________________________

In Amsterdam, tijdens kantoortijden: Voor pep advies naar aanleiding van een seksueel contact (inclusief zedendelicten):

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur kun je telefonisch contact opnemen met de Soa-polikliniek van de GGD, tel (020) 555 5822 voor het maken van een afspraak. Indien je zo vroeg mogelijk belt kun je dezelfde dag nog langskomen. Ook kun je online een afspraak aanvragen.

Als pep verstrekt wordt dan krijg je eveneens een volledig soa-onderzoek.

__________________________________________________________

In Amsterdam, buiten kantoortijden: 's Avonds, 's nachts en in het weekend kun je terecht op eerste hulp afdelingen van de Amsterdamse ziekenhuizen (zie Adressenlijst eerste hulp afdelingen ziekenhuizen)
Op de eerste hulp wordt gekeken of je pep nodig hebt. Je krijgt dan een startset mee. Voor een vervolgrecept en nacontroles kun je je de eerst volgende werkdag melden bij de GGD.

Gestart met pep na seksueel contact (inclusief zedendelicten): Als je met pep bent gestart naar aanleiding van een onbeschermd seksueel contact, bel je op de eerst volgende werkdag, bij voorkeur in de ochtend, met de Soa-polikliniek van de GGD; telefoon (020) 555 5822, tussen 8.30 en 17.00 uur. Hier krijg je een volledig soa onderzoek en een vervolgrecept waarmee je de pep behandeling bij de apotheek kunt afhalen. Daarnaast worden er afspraken gemaakt voor nacontroles.

Voor pep in alle overige gevallen (naar aanleiding van risicovolle verwondingen zoals prik- of bijtaccidenten): Je kunt contact opnemen met het team Algemene infectieziekten van de GGD.