Pad tot huidige pagina

Persberichten

De door de afdeling Communicatie van de GGD uitgegeven persberichten.

8 september 2022

Start onderzoek naar impact corona op gezondheid volwassenen en ouderen (PDF, 487 kB)

Hoe gaat het met de inwoners van Amsterdam-Amstelland na tweeëneenhalf jaar corona? De coronacrisis heeft ieders leven beïnvloed. De GGD Amsterdam brengt daarom de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart. Met de resultaten bepalen gemeenten, de GGD en andere overheidsinstanties het gezondheidsbeleid voor de komende jaren.

21 juli 2022

Amsterdam start maandag 25 juli met vaccineren tegen monkeypox (PDF, 140 kB)

De GGD Amsterdam start maandag 25 juli met het vaccineren tegen monkeypox. De door het ministerie beschikbaar gestelde vaccins zijn bedoeld voor specifieke risiciogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op monkeypox. Op die manier wordt de uitbraak van het virus het snelst beperkt.

9 februari 2022

Onderzoek GGD Amsterdam: jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag (PDF, 120 kB)

Nederlandse jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag en besteden hier gemiddeld tussen de 3 tot 4 euro per week aan. De ondervraagden geven aan dat een flinke prijsverhoging nodig is om te stoppen met het kopen en drinken van frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Amsterdam onder jongeren van 12 t/m 16 jaar.

26 januari 2022

Toename vragen seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (PDF, 96 kB)

Het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) ziet sinds vorige week een flinke toename van het aantal vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit naar aanleiding van de uitzending van BOOS, waarbij verhalen over seksuele misstanden bij The Voice of Holland aan het licht kwamen. Het CSG stond de afgelopen dagen tientallen mensen met vragen te woord, zes keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

20 januari 2022

Antibioticum Ertapenem is alternatief middel bij behandeling van gonorroe

Voor de behandeling van gonorroe blijkt het antibioticum ertapenem even goed te werken als het huidige eerste keuze middel, ceftriaxon. Dit blijkt uit een geneesmiddelenstudie, uitgevoerd door het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam. De resultaten verschenen vandaag in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

16 december 2021

Amsterdam versnelt boostercampagne met XXL-locatie in de RAI (PDF, 58 kB)

Vanmiddag bracht wethouder Kukenheim een bezoek aan de nieuwe XXL-vaccinatielocatie in de RAI. Met deze grote vaccinatielocatie bereidt GGD Amsterdam zich voor op het zetten van maximaal 15.000 boosterprikken per dag. Hiermee kan Amsterdam voldoen aan de opdracht van de minister van VWS om voor eind januari iedereen boven de 18 een boosterprik te geven.

1 november 2021

Eerste GroeiGids ‘Te vroeg, te licht of ziek geboren’ komt uit Amsterdam (PDF, 485 kB)

Op woensdag 27 oktober reikte wethouder Simone Kukenheim (Zorg) de eerste GroeiGidsen uit voor te vroeg, te licht of ziek geboren kinderen aan vijf ziekenhuizen in de stad.

9 september 2021

Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2020: geestelijke gezondheid verslechterd, lichamelijke gezondheid verbeterd (PDF, 103 kB)

Bijna een kwart van de inwoners van Amsterdam gaf eind vorig jaar aan zich door de coronacrisis somberder te voelen. Vooral relatief jonge Amsterdammers hebben psychische klachten. Dit blijkt uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2020.

17 augustus 2021

GGD Amsterdam-Amstelland zet miljoenste vaccinatie (PDF, 146 kB)

De GGD Amsterdam-Amstelland heeft vorige week  de miljoenste prik gezet. Vanaf de start van de landelijke vaccinatie in januari zijn er op de 5 vaccinatielocaties van de GGD, door de mobiele prikteams en op de mobiele priklocaties samen 1 miljoen vaccinaties gezet.

25 juni 2021

Nieuw gezondheidsonderzoek onder jongvolwassenen (PDF, 135 kB)

De GGD Amsterdam is gestart met een nieuw grootschalig onderzoek naar de (mentale) gezondheid, leefstijl en de effecten van corona onder 16 t/m 25-jarige inwoners van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

18 juni 2021

GGD opent nieuwe vaccinatielocatie in Amstelveen (PDF, 79 kB)

De GGD Amsterdam-Amstelland opent donderdag 1 juli een nieuwe corona-vaccinatielocatie in Amstelveen aan de Bovenkerkerweg 6-8. Deze plek is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor automobilisten en de centrale ligging bij Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Naast de NDSM-Loods in Noord, de RAI in Zuid, de Calandhal in Nieuw West en AFAS in Zuidoost is dit de vijfde vaccinatielocatie voor de regio Amsterdam-Amstelland.

20 mei 2021

Amsterdammers met migratieachtergrond zwaarder getroffen door corona (PDF, 123 kB)

Amsterdam komt met plan van aanpak extra voorlichting

Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Covid-19 en etniciteit’, dat GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos vandaag publiceren. De resultaten bevestigen wat al langer bekend is over gezondheidsverschillen tussen Amsterdammers met een migratieachtergrond en Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond en maken duidelijk dat extra inzet nodig is. De GGD Amsterdam zet zich met partners in de stad in, om deze doelgroepen beter in staat te stellen zich te beschermen tegen het coronavirus.

Bijlage 1: Uitkomsten Helius-onderzoek policy brief Etniciteit en COVID-19 (PDF, 4,2 MB)

Bijlage 2: Factsheet covid en etniciteit aanvullend onderzoek GGD (PDF, 317 kB)

18 mei 2021

GGD Amsterdam: overgrote deel besmettingen Koningsdag binnenshuis plaatsgevonden (PDF, 119 kB)

De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 positieve meldingen COVID-19 waarvan de besmetting is gekoppeld aan Koningsdag of -nacht kunnen vaststellen. Binnen deze 483 meldingen zijn 16 clusters vastgesteld. Het overgrote deel van de besmettingen heeft binnenshuis in de privésfeer plaatsgevonden.

7 mei 2021

Vierde vaccinatielocatie voor regio Amsterdam-Amstelland in Zuidoost (PDF, 115 kB)

De GGD Amsterdam-Amstelland opent maandag 10 mei een nieuwe corona-vaccinatielocatie in AFAS Live aan de Johan Cruijff Boulevard in Amsterdam-Zuidoost.

17 april 2021

Derde Amsterdamse vaccinatielocatie in NDSM-loods

De GGD Amsterdam opent in de week van 26 april een nieuwe corona-vaccinatielocatie in de voormalige Scheepsbouwloods aan het NDSM-plein in Amsterdam Noord. Deze plek is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor zowel automobilisten als fietsers en voetgangers die met de pont uit het centrum komen. Naast de RAI in Zuid en de Calandhal in Nieuw West, is dit de derde vaccinatielocatie in Amsterdam.

6 april 2021

Mbo-stagiaires helpen met vaccineren tegen corona (PDF, 117 kB)

34 mbo-studenten die bij het ROC van Amsterdam een opleiding volgen tot doktersassistent of verpleegkunde, zijn gestart als stagiair bij de GGD Amsterdam. Tijdens hun stage helpen ze de GGD bij het vaccineren tegen corona. Zo vermindert de GGD Amsterdam het tekort aan stageplekken voor mbo’ers gedurende de coronacrisis en helpen er extra handen bij de opschaling van de vaccinaties in Amsterdam

18 februari 2021

Ademtest betrouwbaar - GGD Amsterdam en Breathomix werken samen aan hervatting (PDF, 75 kB)

De SpiroNose-ademtest wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met enkele onduidelijke testuitslagen. Het ging hier om een relatief klein aantal.

29 januari 2021

Ademtest geeft razendsnel uitslag

In de coronateststraten van de GGD Amsterdam krijgen bezoekers straks éérst een ademtest waarmee zij vrijwel onmiddellijk duidelijkheid krijgen als zij niet besmet zijn. De snelle ademtest SpiroNose, die momenteel wordt ingezet in de Amsterdamse teststraat Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord, heeft in de praktijk zijn werking bewezen en zal dus verder worden uitgerold.

22 september 2020

GGD start grootschalig gezondheidsonderzoek (PDF, 107 kB)
De GGD Amsterdam is gestart met een grootschalig gezondheidsonderzoek, de ‘GGD Gezondheidsmeter 2020’. Het onderzoek vindt plaats onder inwoners van 18 jaar en ouder uit Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

10 januari 2020
Vrijdag 10 januari: opening vernieuwde soa-polikliniek
Op 10 januari is de vernieuwde SOA-polikliniek bij de GGD Amsterdam geopend. Hiermee kan de GGD efficiëntere zorg aanbieden, zodat ze meer cliënten kunnen ontvangen en voorlichten, testen en behandelen.

5 oktober 2018
Amsterdammers kunnen nu zelf luchtkwaliteit in de stad verbeteren (PDF, 85 kB)
Vanaf 7 oktober kunnen de bewoners van Amsterdam zelf hun stad besturen en via een interactieve game – ClairCity Skylines - aangeven hoe zij de toekomst van Amsterdam zien en hoe ze de luchtkwaliteit en het klimaat in hun stad willen verbeteren.

13 september 2018
Weekend van de Wetenschap: GGD Amsterdam doet mee (PDF, 86 kB)
De GGD Amsterdam opent op zondag 7 oktober haar deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap. De GGD is een van de meer dan 250 locaties door heel Nederland waar je live wetenschap & technologie beleeft.

1 augustus 2018
Gratis hepatitis B-vaccinaties tijdens Pride Amsterdam (PDF, 90 kB)
De GGD Amsterdam biedt homo-/biseksuele mannen ook tijdens de komende Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B.

27 maart 2018
GGD Amsterdam verheugd over PrEP advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert de minister voor Medische Zorg en Sport om PrEP te verstrekken aan MSM (mannen die seks hebben met mannen) met een hoog risico op hiv en daarbij goede medische begeleiding te organiseren.

22 maart 2018
Gezondheid van lesbische of biseksuele vrouwen en homoseksuele mannen in Amsterdam (PDF, 39 kB)
Lesbische/biseksuele vrouwen ervaren meer psychische klachten dan de heteroseksuele bevolking. Eenzaamheid onder homoseksuele mannen is ten opzichte van 2012 toegenomen. Zowel homoseksuele mannen als lesbische/biseksuele vrouwen voelen zich vaker gediscrimineerd dan de heteroseksuele bevolking.

9 maart 2018
GGD start nazorgspreekuur voor vrouwen met genitale verminking (PDF, 82 kB)
Sinds januari kunnen vrouwen die in het verleden zijn besneden voor nazorg terecht op GGD-nazorgspreekuren.

8 maart 2018
Start nieuw onderzoeksinstituut Sarphati Amsterdam
De gemeente Amsterdam en alle kennisinstellingen uit Amsterdam hebben getekend voor oprichting van Sarphati Amsterdam, een uniek wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Amsterdam dat zich vooral richt op het onderzoeken van welvaartsziekten.

18 januari 2018
Letselspreekuur Plus : Speciaal voor letsel bij kwetsbare personen (PDF, 309 kB)
In januari 2018 start de GGD Amsterdam met het Letselspreekuur Plus. Dit forensisch spreekuur is speciaal voor kwetsbare personen zoals ouderen, kinderen en verstandelijk beperkten bij wie een vermoeden bestaat van fysieke mishandeling en/of seksueel misbruik. Zij zijn bij letsel vaak niet goed in staat hun eigen verhaal te vertellen.