Pad tot huidige pagina

Je studententijd en je gezondheid

Lijst

Leuk dat je in Amsterdam komt studeren! Je studententijd is een intensieve tijd. Daarom is het goed om je fysieke en mentale gezondheid goed in de gaten te houden. Op deze pagina lees je hoe GGD Amsterdam je daarbij kan helpen.

In English

Seks, soa en consent

Vrij veilig

Gonorroe is in opkomst onder studenten. Je kunt deze (en andere) soa's hebben en doorgeven zonder dat je 't weet. Gebruik daarom altijd een condoom. Geen condoom omdat je elkaar vertrouwt? Check je risico met de VR-EXperience.

Soa-test

Jonger dan 25 jaar en heb je vragen over seks, relaties en veilig vrijen? Ben je bang dat je 'n soa hebt? Je kunt gratis en anoniem terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam voor advies of een soa-test.

Grenzen en consent

1 op de 6 meiden en 1 op de 25 jongens is wel eens overgehaald of gedwongen tot seks. Hoe bescherm je jezelf hiertegen? Hoe kom je er achter waar de grens van de ander ligt? En wat doe je als het je is overkomen?

Hulp na seks tegen je zin

Heb je iets vervelends meegemaakt op seksgebied? Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar voor iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad. Neem contact op via 0800 - 0188

Schurft (scabiës)

Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidziekte die vaak onder studenten voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. De belangrijkste klacht is jeuk, vooral 's nachts. Je kunt ook kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Vooral tussen de vingers, op de polsen en voeten.

Schurft voorkomen

Iedereen kan schurft krijgen. Je krijgt de ziekte door huidcontact (meer dan 15 minuten) met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Vermijd daarom huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of en trek geen kleding van die persoon aan.

Schurft? Ga naar de huisarts

Schurft gaat niet vanzelf over, maar is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Ga daarom met klachten altijd naar de huisarts. Heb je geen huisarts in Amsterdam? Kijk dan op huisartsenamsterdam.nl

Afbeelding

Voel je je niet oké? Praat erover

Verhalen van andere studenten (YouTube)

Je studententijd kan ook lastig zijn. Misschien ervaar je prestatiedruk of voel je je alleen. Het is heel normaal om je niet ‘oké’ te voelen. Iedereen worstelt wel eens met mentale klachten. Erover praten is een goed begin. Heb je behoefte aan aanvullende hulp? We helpen je graag op weg:

  • Coach: Bij UpTalk kun je jouw mentale struggles gratis aan een professionele coach voorleggen. De coaches geven tips en advies.
  • Vertrouwenspersoon: Elke studentenvereniging en onderwijsinstelling heeft een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt.
  • Studentenpsycholoog: Er zijn studentpsychologen en er worden workshops en evenementen georganiseerd om het welzijn van studenten te versterken.
  • Worden je klachten erger? Ga naar je huisarts voor hulp.

Heb jij ideeën om studentenwelzijn te verbeteren?

Heb je een goed idee om het welzijn van Amsterdamse studenten te verbeteren? Mail dan naar onze studentambtenaar Teun Zwemmer:  tzwemmer@ggd.amsterdam.nl